Zaterdag 4 november was de open dag bij atelier Tierlantijn - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

Zaterdag 4 november was de open dag bij atelier Tierlantijn

Ter gelegenheid van het 25 jarige bestaan stond de deur open van het naaiatelier in het Hippolytushoes. En in de grote hal was een marktje waar een zestal naailescursisten met andere hobby’s/werkzaamheden hun producten showden en/of verkochten. Een maand van feestelijkheden werd met deze dag afgesloten.
Ik wil graag wat meer vertellen over mijn atelier. 25 Jaar geleden schreef ik me in bij de KvK. Ik wilde als zelfstandige bijzondere kleding op bestelling maken. Kostuums, voor evenementen en artiesten. Ik woonde toentertijd in Gelderland en had het atelier in de garage van ons huis. Naast het werken voor een kledingproducent kon ik daar meer creativiteit in kwijt. Ik begon voorzichtig met 1 dag in de week met het maken van kostuums voor o.a. een theaterbureau, de echte Sinterklaas, zangers, Goochelaar, maar ook voor carnavalsprinsen en hun aanhang. Te veel om op te noemen.. dat werden al snel 2 dagen en veel avonden per week.

Na de geboorte van mijn oudste dochter kreeg ik van de vrouwen van de zwangerschapsgym de vraag of ik ook naailes wilde geven. Ja leuk! Tevens een mooie manier om contact te houden met elkaar.

In 2006 ben ik terug verhuisd naar Winsum, waar ik opgegroeid ben. Het atelier kreeg een mooie plek op de zolderkamer en ik gaf naailes in de grote woonkeuken. De werkzaamheden naast de naailessen kwamen op een iets lager pitje vanwege de zorg voor mijn 2 kinderen. Het maken van kostuums verschoof naar de achtergrond. Grote opdrachten belastten me te veel. Het waren vaker wat eenvoudige klussen, en ik startte met het maken van een eigen tassenlijn HelboBags. Daar kon ik mijn creativiteit ook weer lekker in kwijt.

Een aantal jaren geleden is er in mijn persoonlijke leven veel gebeurd en was ik genoodzaakt om een andere plek te vinden om te wonen en te werken. Zo ben ik in Middelstum in het Hippolytushoes terecht gekomen. Ik woon hier inmiddels met veel plezier en ook mijn atelier is hier helemaal tot bloei gekomen.
Ik heb een trouwe schare cursisten opgebouwd, waarvan sommige al jaren komen. Dat bleek deze week toen ze me compleet verrasten met een surprise-dinertje in Groningen vanwege het werkjubileum! Zo leuk en lief!

Het mooie van de naailessen is naast het creatief bezig zijn ook dat het een ontmoetingsmoment geworden is. Er zijn vaak leuke gesprekken en contacten onderling, en ik ben er heel erg trots op dat ik op mijn manier daar aan bijdraag. Ik werk met een inschrijfsysteem waardoor je zelf kan bepalen wanneer je een les wilt volgen. Onregelmatig of meerdere keren per week.. geen probleem.

Het atelier is uitgegroeid tot meer dan alleen een naaiatelier. Het is ook een winkeltje voor naai- en patroonteken benodigdheden, stoffen, ritsen, knopen, garens, scharen, etc..

De naailessen zijn nu de hoofdactiviteit. Nieuwe cursisten kunnen trouwens ieder moment instromen. Er is nog plaats. Ik ben geduldig en geen vraag is gek of dom. Ik deel mijn vakkennis graag. Er zijn diverse naai- en lockmachines en er is een coverlockmachine om te gebruiken. Ik leg je me met alle liefde uit hoe de  machines werken. Neem ook gerust je eigen machine mee wanneer je problemen hebt met de werking daarvan. Ook heb ik veel patroonboeken om iets uit te zoeken. Iedereen werkt aan zijn eigen project en ik help waar nodig.

Verstel- en reparatiewerk (waar ik veel vraag naar krijg) moet ik tegenwoordig helaas doorverwijzen naar speciale reparatieateliers. Wie geïnteresseerd is in naaien en de open dag gemist heeft moet zeker een keer langskomen tijdens de openingstijden of maak even een afspraak. Het eerstvolgende evenement wat op de planning staat is de kerstmarkt bij Ewsum van zaterdag 9 december. Daar sta ik met allerlei mooie en handige artikelen (leuke kerst of sinterklaascadeautjes!) voor iedereen die gek is op naaien.

Bedankt voor het lezen en graag tot ziens!

Bron: Helena Boomsma (6 november 2023) foto's Janneke van der Laan
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud