Wordt Bé Schollema de beste bestuurder van een kleine gemeente in Nederland? - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

Wordt Bé Schollema de beste bestuurder van een kleine gemeente in Nederland?

Onze sympathieke dorpsgenoot en ex wethouder (PVDA / GroenLinks) van  de gemeente Loppersum,  Bé Schollema , is door de website Binnenlands Bestuur genomineerd als beste wethouder van een kleine gemeente in Nederland. Een nominatie waar hij met recht trots op mag zijn. Middelstum-info ging met Bé Schollema in gesprek over deze nominatie maar vooral ook over de afgelopen verkiezingen. Zijn partij, de PVDA,  kwam als tweede partij uit de bus maar mocht toch niet me besturen in de nieuw gevormde gemeente Eemsdelta. Hoe heeft hij dit ervaren? Iedereen die vindt dat Bé Schollema met zijn passie en inzet deze prijs heeft verdiend kan op hem stemmen. Onderaan het artikel staat een link om te kunnen stemmen.Hoe gaat het op dit moment met je? Na een groot aantal jaren keihard gewerkt te hebben zit je nu zomaar thuis?

Het gaat eigenlijk verrassend goed. Het "kerstreces" vond ik door allerlei omstandigheden niks. Normaal een moment van rust en overdenking en nu meer onrust met de gedachte, wat straks. En hoe. Sinds 4 januari heb ik echter alleen maar leuke gesprekken gehad met mooie mensen en kansen. Dat voelt goed en geeft energie.

Je afscheidswoorden in de laatste raadsvergadering van de gemeente Loppersum maakten veel indruk en iedereen kon zien en horen dat je het moeilijk had. Wat deed dat met je?

Je hebt inderdaad kunnen zien wat het deed. Veel. Het hoort denk ik een beetje bij mij (soms best emotioneel) en bij de manier waarop ik mijn werk heb gedaan. Als je iets met ziel en zaligheid doet is afscheid nemen iets anders dan zo maar een deur dicht trekken.

Scheidend raadslid Hans Warink ( zat op persoonlijke titel in de raad) pleitte er die avond voor dat jij maar de nieuwe burgemeester van Eemsdelta moest worden. Leuk om te horen natuurlijk. Was je verrast dat hij dit zei en heb je plannen in die richting?

Haha. Ja. Leuk om te horen. Ik en Hans hebben altijd wel een klik gehad. Mijn toekomstplannen ontwikkelen zich nog. Bestuurlijk actief blijven lijkt me heel leuk maar er is meer in de wereld. Een ongeschreven regel is dat je iets niet wordt als je naam genoemd wordt. We gaan het zien.

Op Facebook en op andere social media kanalen heerste er grote verontwaardiging dat jij en je partij de PvdA buiten de coalitie zijn gehouden. Kun je nu, een dikke maand later rustig analyseren en aangeven wat er precies gebeurd is?


Het is redelijk simpel in mijn analyse. Er waren 29 zetels te verdelen. Iedere combinatie van 15 of meer heeft een meerderheid om te regeren. Als je er dan 5 haalt doe je er toe maar ga je er niet over. Het hoort bij de politiek. Helaas voor ons deze keer. Maar een voldongen feit. Verdere waarde-oordelen en invullingen van het "waarom" laat ik maar aan anderen.  

In een aantal debatten die rechtstreeks op Eemsmond tv werden uitgezonden kreeg ik de indruk dat er “weinig klik” was tussen jou en wethouder en boegbeeld Annalies Usmany van Lokaal Belang. Is dit verbeelding of zag ik het goed?

Annalies en ik hebben 6 jaar lang intensief samengewerkt. We hadden veel overlap in portefeuilles. Zij had het Damster belang stevig voor de bril en ik het Lopster belang. Dat kwam niet altijd overeen maar we werden het uiteindelijk altijd eens. Ik denk dat je twee mensen hebt gezien met een mening. En ik heb nu eenmaal een stellige mening over de toekomst van dit gebied en hoe we die invullen.  

Hoe werd je opgevangen door je ex collega’s Pier Prins en Rudi Slager toen bleek dat jij en je partij niet mee mochten besturen?


Ik heb eigenlijk direct goed contact gehad met vele (inmiddels) oud collega's. Rudi had ik dezelfde dag nog aan de lijn. Pier heeft er het weekend goed over nagedacht om toen een appje te sturen. Bij intensief samenwerken hoort goed afscheid nemen. We hebben dat onder Corona omstandigheden kunnen doen. En we houden goed contact. Dat geldt ook voor veel medewerkers, het MT en bijvoorbeeld Hans Engels.

Tijdens je afscheidsspeech heb je het steeds over plan B. Wat houdt dit in? Kun je daar iets meer over vertellen?

PlanB is mijn al langer levende idee voor een eigen adviesbureau. De gedachte achter wat ik wil doen is dat het eerste plan vaak niet lukt. Om allerlei redenen. Ik zou mijn manier van werken graag inzetten om mensen (of groepen mensen) toch verder te helpen als iets onoplosbaar lijkt. Vaak is dit in relatie met een overheid of semi overheid. En mijn hart ligt bij de oplossingen voor mensen in dit gebied op allerlei terreinen. Van de gevolgen van de gaswinning, de energie transitie, de toekomst van onze kinderen tot het verder helpen van mensen met minder perspectief.  

Toch ook nog mooi nieuws: de prominente en belangrijke website: Binnenlands Bestuur heeft je genomineerd als Beste Bestuurder van een kleine gemeente. Hier ben je vast trots op? Hoe zijn ze erbij gekomen om jou te nomineren denk je?


Laatste weet ik eigenlijk niet. Ik geloof dat de eerste ronde door collega bestuurders uit den lande wordt gevuld. In de nu lopende ronde is er de mogelijkheid voor iedereen om te stemmen. Ik heb normaal niet zoveel met dit soort verkiezingen. Iedereen die zijn best doet verdient eer en een lintje. Maar door in Eemsdelta net buiten de boot te vallen voelt de nominatie nu wel een beetje bijzonder. Misschien maak ik wel kans. Ik ben oprecht benieuwd.  

Op social media roepen nu al mensen dat ze op je gestemd hebben. Wat moeten de lezers van Middelstum-info doen om op jou te stemmen?

Via allerlei kanalen wordt het linkje van het blad Binnenlands Bestuur die de verkiezing organiseert gedeeld. Aanklikken en je email adres invullen en klaar is het. Misschien kunnen jullie het linkje ook nog even plaatsen ;-)

Zijn er nog vragen waar je op terug wilt komen of wil je nog iets zeggen?

Dank voor dit interview. En dank aan al die mensen die de afgelopen periode op allerlei manieren mij een hart onder de riem hebben gestoken. Of het nu ging om de persoonlijk moeilijke periode voor ons als familie een jaar na het overlijden van mijn vader of om het delen van hun gevoelens over de politiek, ik (we) heb(ben) het allemaal zeer gewaardeerd. Een onvergetelijke periode in mijn en ons leven. Hoe moeilijk ook.   

Dank voor je tijd en succes met alles wat je gaat doen.

Dank!

Breng HIER uw stem uit voor Bé Schollema.

Bron: Team Middelstum-info (16 januari 2021) foto uit ons archief
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud