We mogen weer stemmen! CDA Eemsdelta.
Op 18 november (Als Covid-19 geen roet in het eten gooit) mogen de inwoners van Loppersum-Appingedam en Delfzijl naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen voor de nieuw te vormen gemeente Eemsdelta. Middelstum-info gaat met alle politieke partijen uit de voormalig gemeente Loppersum in gesprek om te horen wat hun politieke plannen zijn voor de nieuw te vormen gemeente. We kijken niet alleen vooruit maar we blikken ook nog even terug naar de afgelopen jaren.
1. We beginnen met een gewetensvraag: Hoe kijkt u terug op het herindelingsproces en het uiteindelijke resultaat? Het is toch geen geheim dat veel Middelstumers liever mee waren gegaan naar de nieuwe gemeente het Hogeland.
Het herindelingsproces kent al een lange geschiedenis, waarbij Middelstum een aparte positie inneemt , als dorp in het Hunsingo gebied. In onze situatie is herindeling per gemeente en niet per dorp, wel is het jammer dat er tijdens de inwonersbijeenkomsten over de herindeling zo weinig mensen hebben meegesproken. Neemt niet weg dat het een bijzonder dorp is waarvoor we aandacht voor moeten blijven houden.Na de herindeling hebben we de 3 gebouwen nodig voor bestuur en organisatie. Officieel is dat een tijdelijke situatie en gaat de nieuwe raad van de gemeente Eemsdelta daarover een definitief besluit nemen. In het gemeentehuis van Loppersum komt eerst o.a. de afdeling “Aardbevingen de baas” te werken na de herindeling. Belangrijk is dat de dienstverlening naar onze inwoners op orde blijft.
Voor het CDA zijn dat de punten, kennis van de regionale agenda, bestuurlijk netwerk en benaderbaar voor de inwoners(verbinder). Inwoners moeten natuurlijk worden gevraagd naar zaken voor de profielschets, waarna de raad die gaat vaststellen.
Onze inzet zal zijn om de leefbaarheid voor onze inwoners in stand te houden, denk daarbij aan de sportvoorzieningen, dorpshuizen en de kwaliteit openbare ruimte. Wij hebben een aantal grote uitdagingen in de nieuwe gemeente, het effectief inzetten van geld is hierbij erg belangrijk.
De verwachting is dat de hondenbelasting gaat vervallen, nu wordt die nog geheven in Loppersum en Delfzijl, netto opbrengst circa 180.000,- euro. Dit bedrag zal wel op een andere manier gecompenseerd moeten worden.
Milieu is ook een speerpunt van het CDA, wat betreft de inzameling van het afval is de doelstelling om het aantal kilogrammen afval per inwoner omlaag te brengen. In de gemeente Loppersum heeft diftar bijgedragen aan de bewustwording en als resultaat minder kilogrammen afval. Over de wijze van afval inzameling binnen Eemsdelta zal de nieuwe raad binnen 2 jaar een besluit moeten nemen, waarbij ook aandacht moet zijn voor het hergebruik van afval.
Het verbod van glyfosaat heeft gevolgen gehad voor de bestrijding van onkruid. Naast inzet van de buitendienst ook een oproep aan de inwoners om het “straatje” voor de deur zelf schoon te houden. Er moeten met onze inwoners afspraken gemaakt worden over de gewenste kwaliteit van groen. Waar het uit de hand loopt en bij een slechte onderhoudstoestand van het trottoir altijd een melding doen bij het Meldpunt Openbare Ruimte van onze gemeente.
Uitgangspunt van het CDA is en blijft dat iedereen zoveel mogelijk mee moet kunnen doen aan de samenleving. Los van een beroep op de landelijke overheid voor een kostendekkende compensatie, zullen we ook als gemeente zoveel mogelijk moeten faciliteren. Voor het sociaal domein hebben wij een DAL adviesraad die sinds 2017 de colleges adviseert over onderwerpen binnen het sociaal domein. Ook vragen we regelmatig aandacht voor deze problematiek bij onze Kamerleden.
In de gemeente Loppersum hebben we gewerkt met het begrip centrumdorpen. Dat heeft in de afgelopen jaren goed gewerkt voor behoud van voorzieningen binnen een bepaalde afstand van onze inwoners. Dat zal ook in de nieuwe gemeente niet anders zijn. Dorpshuizen zullen enorm belangrijk blijven in de dorpen, net als de huidige zwembaden, welke in Loppersum zijn geprivatiseerd tijdens de artikel 12 periode. Ook zijn de voetbalvelden binnen onze gemeente goed op orde, zodat dat geen bedreiging in het voortbestaan zal zijn voor de huidige verenigingen. Leefbaarheid staat bij ons hoog op de agenda.
Vrijwilligers zijn de basis voor de leefbaarheid van onze inwoners. Met de vergrijzing zal er druk ontstaan op het aantal vrijwilligers. Belangrijk voor de gemeente is om deze groep vrijwilligers zo goed mogelijk te blijven faciliteren en ondersteunen. Ook welzijnsorganisaties kunnen daar een belangrijke rol in spelen.
Krimp in onze regio is een feit en het is niet zomaar om te buigen in groei. Wel is het belangrijk om zo goed mogelijk in te spelen op de gevolgen van krimp. Met name hoe houden wij de leefbaarheid en kwaliteit van ons gebied op goed niveau. Hier zijn we in de afgelopen jaren al druk mee bezig geweest, zie alle herinrichtingen van de afgelopen jaren en de nieuwe Hippolytushal. Nieuwbouw van scholen vanwege de aardbevingsproblematiek heeft geleid tot toekomstbestendige gebouwen voor onze kinderen. Ook belangrijk dat onze inwoners hun bestedingen zoveel mogelijk lokaal/regionaal gaan/blijven doen om zo ook de middenstand te ondersteunen.
Ook vanuit het CDA hebben wij altijd krachtig ons geluid laten horen voor de veiligheid van onze inwoners. Daarom hebben we ons in de afgelopen jaren ingezet om de versterking en schadeherstel zo goed mogelijk vanuit de gemeente waar mogelijk te ondersteunen. Door veranderende regelgeving vanuit Den Haag en wijzigingen van organisaties, een resultaat t.a.v. de versterking, welke bedroevend te noemen is. Stopzetten van de gaswinning is positief, maar het mag niet leiden tot stopzetting van de versterking en het niet nakomen van de gemaakte afspraken. De aardbevingen zullen ondanks de stopzetting van de gaswinning, ons nog een langere periode gaan treffen.
Er zal weer een nieuwe politieke cultuur gaan ontstaan, waarbij ik hoop dat die in samenwerking met onze collega”s uit Appingedam en Delfzijl, laagdrempelig en informeel zal uitpakken. Het CDA zal zich daarvoor gaan inzetten.
In de meeste gevallen is dat ook het resultaat, maar in deze situatie heeft de informateur een ander advies gegeven. Dit heeft er toe geleidt dat er is gekozen voor een gezamenlijk raadsprogramma voor de resterende tijd tot aan de herindeling. Vooruit kijkend naar de nieuwe gemeente, wij hebben een lijst met een mix van jong en ouder, man en vrouw, meer en minder ervaring. Het CDA is er klaar voor om mee te besturen.
15. We hebben u als politiek nu 14 uitgebreide vragen gesteld. Bij vragen 15 is het aan u. Stel u zelf een vraag die wij vergeten zijn en geef daarop een antwoord.
Leefbaarheid heeft niet direct met de grootte van een gemeente te maken, maar met de kracht vanuit de dorpen. Die is in de dorpen van de voormalige gemeente Middelstum in ruime mate aanwezig. De gemeente heeft daarin een faciliterende rol Blijven werken aan de kwaliteit van de omgeving zal de leefbaarheid vergroten.
Bron: Team Middelstum-info/CDA Eemsdelta (21 oktober 2020) foto's CDA Eemsdelta/Team Middelstum-info