Voorzitter en oprichter Groninger Bodem Beweging treedt na twaalf jaar af. - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

Voorzitter en oprichter Groninger Bodem Beweging treedt na twaalf jaar af.

Afgelopen maandag is de provincie Groningen opgeschrikt door drie bevingen op één dag – inwoners werden er ‘s ochtends mee wakker, en gingen ’s avonds met een beving naar bed. Maar ook bij vereniging Groninger Bodem Beweging (GBB) was er enige opschudding. Voorzitter én oprichter van de GBB, Jelle van der Knoop, stopt als voorzitter van de vereniging. Op 20 oktober legt hij na twaalf jaar zijn functie neer.


De inzet van Jelle van der Knoop voor de GBB en daarmee voor de Groningers is ongeëvenaard. Sinds de oprichting van de GBB heeft hij het grootste deel van zijn beschikbare tijd besteed aan het succesvol opzetten en meebesturen van de vereniging. Niet onverdienstelijk, want de formule van de GBB is succesvol gebleken: een vereniging van burgers die zich samen scharen achter collectieve doelen. Er is veel bereikt, waaronder de stopzetting van de gaswinning en de afhandeling van schade en versterking onder regie van de overheid in plaats van de NAM.
Hoewel Jelle van der Knoop ervoor kiest om na twaalf jaar zijn vrije tijd aan andere zaken te besteden, valt hem dit zwaar: “Het is een moeilijk besluit: er is nog zoveel te doen! Stond in het verleden de collectieve strijd tegen de gaswinning en de positie van de NAM centraal, nu strijdt elke bewoner zijn eigen strijd, binnen de kaders van de nieuwe regelgeving. Daarom is het belangrijk dat de GBB blijft opkomen voor de gerechtvaardigde belangen van gedupeerden. Er moet een partij blijven die namens de gedupeerden tegen bestuurders, uitvoeringsinstanties, Kamerleden en ministers zegt waar het op staat.”
Door de persoonlijke inbreng van Jelle van der Knoop werd de GBB een waardevolle gesprekspartner voor allerlei instanties en betrokken personen. Deskundigheid en een gedegen kennis van het complexe ‘Groninger gasdossier’ tekenen hem. Maar naast zijn genuanceerde aanpak is er ook altijd plaats geweest voor daadkracht – zeker als het gaat om het bestrijden van onrecht. Het GBB bestuur zal de enorme drive van Jelle van der Knoop missen.
Er is veel bereikt maar helaas gaat er ook nog altijd veel mis: de bewoner staat niet centraal, de versterkingsoperatie verloopt te traag en de schadeafhandeling richt zich te weinig op het ontzorgen van bewoners met schade. En, zoals deze week nog bleek, ook de aardbevingen zijn nog niet gestopt. De GBB bereidt zich voor om de strijd met een nieuwe voorzitter voort te zetten en vertrouwt erop dat er zoveel mogelijk leden zich achter haar blijven scharen!

Bron: Groninger Bodem Beweging (6 oktober 2021) foto uit ons archief
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud