Sociale ontdekkingsreis omdat we het ánders gaan doen
Sinds 2015 is het sociaal domein ('het welzijn van onze inwoners') vol in transitie en transformatie. De focus ligt op het vergroten van de zelfredzaamheid en eigen regie van onze inwoners. Het Rijk heeft deze beweging in gang gezet. Het is aan de lokale overheid om er vorm aan te geven, om het te gaan dóen. De gemeente Loppersum kiest er voor om het anders aan te pakken. Niet achter een bureau bepaald, maar vanuit de dorpen en haar inwoners.
Wandelingen en kampvuurgesprekken.
In november en december 2018 zijn kleine groepen zorgprofessionals, beleidsmakers en ondernemers op pad gegaan door de gemeente Loppersum. Er liepen onder andere mensen mee van Werkpro, Noorderzorg, SWD, HANN (Healthy Ageing Network Northern Netherlands), Zonnehuisgroep Noord, Zorgbelang, Dorpscoöperatie Middelsoam, Zorgcoöperatie Loppersum, GGD, provincie Groningen, Stichting Sprank en zorgboerderijen. Zij hebben bij willekeurige adressen aangebeld om verhalen te horen. Dat resulteerde in interessante, hartverwarmende en soms ontluikende gesprekken. Op dinsdag 22 januari 2019 zijn de wandelaars weer bij elkaar gekomen. Rondom een kampvuur hebben zij verhalen gedeeld over wat ze hebben meegemaakt en gehoord tijdens de wandelingen. Ze hebben met elkaar gesproken over hoe je inwoners echt centraal kunt zetten en hoe we samen kunnen zorgen voor een betere leefbaarheid.
Sterke samenleving met gelukkige inwoners
"Om dat te bereiken, moeten we het samen doen, van onderop. Niet alleen als gemeente met inwoners, maar ook met andere instanties en partijen". Wethouder Bé Schollema (Welzijn) hoopt dat we met elkaar het lef hebben om over de schutting van de eigen organisatie heen te kijken. "Ik geloof in de kracht van een collectief. Wij hoeven als gemeente niet alles zelf te doen. We hebben elkaar hard nodig, maar dat vraagt wel om een andere manier van werken".Om deze intentie te bekrachtigen hebben Bé Schollema (gemeente Loppersum) en Ester Lohuis (SWD) op 22 januari als eerste een eindbestemming ondertekend. Schollema "In deze eindbestemming staat dat we samen de route bepalen, gezamenlijk obstakels op de weg tegengaan en dat we afstappen van gebaande paden. Dit binnen ieders verantwoordelijkheid. Om uiteindelijk te zorgen voor een sterke samenleving met gelukkige inwoners. Want dat is onze eindbestemming". Veel van de deelnemende partijen hebben ook hun naam gezet onder de eindbestemming.
Bron: Gemeente Loppersum (24 januari 2019) foto uit het archief