One Charming Night. - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

One Charming Night.

Countertenor David van Laar brengt met het Luthers Bach Ensemble eind juni een nieuw barok programma ten gehore. Na maanden van stilte klinkt er vanaf juni eindelijk weer muziek in de concertzalen en kerken! De gekozen werken zijn toegespitst op de stem van de Groninger countertenor David van Laar. Naast vertrouwde locaties als de Hippolytuskerk in Middelstum en de Groninger Lutherse kerk concerteert het LBE ook voor het eerst in de Grote kerk in Beverwijk.

 


 
Hoogtepunt in dit programma zijn werken van Henry Purcell, via deze link hoort u een fragment van ‘Strike the Viol’ uit het concert bij een prachtig 18e-eeuws orgel in het Nationaal Orgelmuseum te Elburg.

Verder staan op het programma:
One charming night (ook Purcell), de aria Ach, dass ich Wassers gnug hätte van Johann Christoph Bach en Psalmbewerkingen van Constatijn Huygens, waaronder zijn Avertisti faciem. Van Schütz hoort u het O jesu nomen dulce. Daarnaast klinken er diverse soli op theorbe, klavecimbel en orgel. Het concert duurt een uur.

De musici:
David van Laar, countertenor
Mike Fentross, theorbe
Robert Koolstra, klavecimbel
Tymen Jan Bronda, orgel
 
Kaarten €20,00, via www.luthersbachensemble.nl
Van harte welkom bij het eerste LBE-concert van 2021!
 

Mike Fentross studeerde luit en barokgitaar bij luitpionier Toyohiko Satoh aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en was na het behalen van zijn diploma de eerste professionele barokgitarist in Nederland. Direct na zijn studie werkte hij als continuospeler in toonaangevende barokensembles, zoals Les Arts Florissants, Combattimento Consort Amsterdam en Al Ayre Español.  
 
Tijdens zijn studie orgel bij Theo Jellema ontdekte de jonge altus David van Laar zijn altstem en zijn liefde voor zingen. Kort daarop startte hij in 2013 zijn studie zang bij Hanneke de Wit aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Zijn bachelor en master sloot hij allebei cum laude af. Hij studeert nu aan het Conservatorium van Amsterdam bij Xenia Meijer.
 
Robert Koolstra specialiseerde zich in oude muziek aan de Guildhall School of Music and Drama in London waar hij zijn diploma in Music Performance behaalde.
Hij speelt continuo in diverse ensembles en als solist is hij regelmatig te horen op orgel en klavecimbel. Hij verleende medewerking aan verschillende tv- en radio- en cd opnames en werkte o.a. met musici als Ton Koopman, Jos van Veldhoven, Rachel Podger. Als artistiek adviseur en continuospeler is hij verbonden aan het koor en barokorkest van het Luthers Bach Ensemble.
 
Tymen Jan Bronda, van origine organist, is initiator, artistiek leider en dirigent van het door hem in 2006 opgerichte Luthers Bach Ensemble. Hij kreeg zijn eerste orgelles toen hij zeven jaar was. In 2012 nam Tymen Jan het initiatief tot een actie voor reconstructie van het voormalige Schnitgerorgel (1699/1717) van de Lutherse kerk in Groningen. Het klinkende resultaat van deze succesvolle actie, het door Bernhardt Edskes gebouwde barokorgel, kon in 2017 in gebruik worden genomen.

PROGRAMMA
Orgel solo
 
Adagio uit Oster-Oratorium, Johann Sebastian Bach [BWV 249]
 
Orgel, klavecimbel, theorbe & solo
 
Ach, dass ich Wassers gnug hätte, J.C. Bach  
 
Orgel, klavecimbel, theorbe & solo
 
One charming night, H. Purcell
 
Klavecimbel solo
 
Ouverture in D groot, J.S.Bach [BWV 828]
 
Theorbe & solo
 
Avertisti faciem, C. Huygens  
 
Theorbe solo
Toccata arpeggiata & Canario, Giovanni Girolamo Kapsberger
 
Orgel, luit & solo
 
O jesu nomen dulce, H. Schütz
 
Orgel solo
Fantasia G-Dur, J.S. Bach [BWV 571]
 
- geen tempo-aanduiding                                                                          
 
- Adagio
 
- Allegro
 
Orgel, klavecimbel, theorbe & solo
 
By Beauteous Softness Mix'd with Majesty, H. Purcell   
 
Strike the Viol, H. Purcell

Bron & foto: Luthers Bach Ensemble (19 juni 2021)
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud