Lopen op hout door de jaren heen - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

Lopen op hout door de jaren heen

De lezing, van de Historische Vereniging, door het Internationaal Klompenmuseum uit Eelde was een bijzondere interessante lezing voor een redelijk gevulde zaal van Vita Nova. Allereerst werd het verhaal van de klompenmakers gebroeders Wietzes aan de bezoekers uitgelegd en vanuit deze familie is het museum tot stand gekomen.Het ontstaan en geschiedenis van de klomp en het dagelijks gebruik van de (werk)klomp door de jaren heen, werd aan de hand van diverse beelden,  uitvoerig  uitgelegd door Frans Meek van het Klompenmuseum. Voor heel veel mensen is de klomp uiteraard een bekend begrip, bij velen roept het een stukje nostalgie op, omdat men er zelf op heeft gelopen. Ook zijn klompen vaak gemaakt voor- en aangepast aan het beroep van de drager.

Na zijn uitleg over het ontstaan en gebruik van de klompen was er een korte pauze waarin de bezoekers diverse souvenirs konden kopen die uitgestald waren op twee tafels, na afloop was Frans Meek zeer content met het behaalde resultaat, hij had goed verkocht en dit geld komt weer ten goede van het museum. Na de pauze ging hij dieper in op het verhaal dat klompen ook waarde hebben als werk- en kunstobject, en werd er kennis gemaakt met klompen in allerlei variaties van over de hele wereld.

Klompen hebben meestal geen karakteristiek met de omgeving waar de klompenmaker woont (woonde); wel heeft iedere klompenmaker vaak zijn eigen specifieke afwerking. Klompen als kunstobject maken een belangrijk deel uit van de collectie in het museum. Sedert 2009 zijn er veel Franse klompen aan de collectie van het museum  toegevoegd, die klompen zijn stuk voor stuk ware kunstvoorwerpen. Tijdens de presentatie waren er dan ook vele voorbeelden van te zien.

Aan het einde van de lezing ging Frans Meek samen met de bezoekers nog door een lijst van gezegden waar de klomp in wordt genoemd, enkele waren er wel duidelijk maar ook een aantal gezegden hadden uitleg nodig, zoals de huwbare vrouw die komt op de klompenmarkt. De voorzitter bedankte Frans Meek voor zijn enthousiasme en zijn duidelijke uitleg en overhandigde hem een envelop met inhoud voor het museum.

Bekijk de FOTOPRESENTATIE

Bron & foto's: Historische Vereniging Middelstum (26 oktober 2019)
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud