Een afscheid met een lach en een traan - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

Een afscheid met een lach en een traan

Zondag 29 mei 2022 zal de geschiedenisboeken ingaan als een historische dag voor het dorp Middelstum. Vita Nova was deze avond voor het laatst geopend met achter de bar Mark Willem en in de cafetaria Evelien. Niemand weet nog hoe het er hierna uit gaat zien. Komt er toch nog een doorstart met een nieuwe eigenaar/huurder wordt dit verenigingsgebouw gesloopt om plaats te maken voor woningen of komt er toch een compleet nieuw gebouw waar er weer activiteiten gaan plaatsvinden voor ons dorp?

Op dit moment zijn er mensen die zich hierover buigen en plannen maken maar of dit zin heeft? Duidelijk mag zijn dat deze sluiting een aderlating is voor het dorp Middelstum is. De laatste avond ging dan ook duidelijk gepaard met een lach en een traan. Middelstum-info was aanwezig om deze laatste avond op foto vast te leggen.
Hoe het ging
17 januari 2007 nam ik zalencentrum Vita Nova op 22 jarige leeftijd over van de vorige uitbaters. Evelien was toen 19 jaar en nog studerend. Met 2 medewerkers draaiden we 7 dagen in de week de cafetaria, het café en ontvingen we diverse verenigingen in de zalen op de begane grond. Al gauw kregen we een aanvraag voor een bruiloft en partijen en werd het zo druk dat ook Evelien in de zaak kwam. Haar diploma voor pedagogisch hulpverlener belandde in de kast. Steeds drukker werd het; we organiseerden muziekfeesten, mochten steeds vaker bruiloften ontvangen en de bezorgservice ontstond vanuit een grap. Eerst met 1 brommertje maar al gauw volgden de 2e en even later de derde brommer.

In 2012 volgde een uitbreiding; herberg in de Valk kwam te huur! Met een jong team draaiden we hier 3 mooie jaren naast Vita Nova. Door omstandigheden stopte dit avontuur in 2015. Toch bleef dit ons achtervolgen en in 2017 gingen we toch over tot aankoop van de herberg met de afspraak dat Evelien nog 5 jaar Vita Nova zou runnen terwijl ik herberg in de Valk zou opstarten. In januari 2021 wilden we Vita Nova te koop zetten zodat Evelien uiterlijk begin 2022 zich ook zou kunnen voegen tot het “herberg team”. Vanwege Corona besloten we de aankondiging tot verkoop uit te stellen tot in de zomer van 2021.

Helaas ontvingen we in juni 2021 het rapport van de NCG waarin stond dat Vita Nova verstevigd diende te worden en niet langer veilig was in het aardbevingsgebied. Dit veranderde de situatie; een bedrijf gevestigd in een onveilig pand is immers niet erg interessant voor nieuwe uitbaters en perspectief vanuit de NCG werd niet geboden. Het traject van verstevigen werd, ondanks een prioriteit vanuit de gemeente Eemsdelta, niet gestart, het pand begon hard af te takelen en op een commerciële en representatieve manier Vita Nova door te draaien werd ons ontnomen. Ook het gevoel van onveiligheid maakte ons doen besluiten te stoppen. Natuurlijk speelde ook het plan om samen in de Valk verder te gaan een grote rol.

Nu, 61 jaar na de opening en bijna 15 1/2 jaar later onder ons bewind is het dan helaas toch zover gekomen. Zalencentrum Vita Nova houdt in haar huidige vorm op te bestaan. We hadden uiteraard zelf graag gezien dat nieuwe uitbaters het stokje zouden overnemen en we zelf ook Vita Nova “vanaf de andere kant van de bar” mochten gaan meemaken maar de situatie is helaas anders.

Dank Middelstum en omstreken voor alle fijne jaren!

Bron: Team Middelstum-info en Mark Willem en Evelien (30 mei 2022) foto's Jannes Klaassen
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud