De Dolle Jonker - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

De Dolle Jonker

De waarkploug “Ontmoeten” van Dorpscoöperatie Middelsoam heeft samen met Fré Schreiber een zeer gevarieerde avond rondom het boek De Dolle Jonker voor het dorp georganiseerd.

Het oorspronkelijke kinderboek De Dolle Jonker was geschreven door meester Hindrik  Hofman 1949 en werd toen veel gelezen op de lagere school ( nu basisschool). Het was eigenlijk ook een zondagsschool boekje. De Dolle Jonker was Barthold Entens en Hofman had er een fantasie verhaal van gemaakt over Drebbeltje , Entens Valkenier. Een spannend en mooi verhaal , wat je voor je zag gebeuren. Met de plaats Toornwerd erin verwerkt. Fré Schreiber heeft het vertaald in het Gronings.
De waarkploug en Fré hebben een aantal avonden overlegd en samen hebben ze er een geslaagd geheel van gemaakt. Een soort revue wat door eigen dorpsgenoten vertolkt werd. Een heerlijke avond waar weer eens gelachen kon worden. Het geheel werd zelfs zo’n succes dat er uitgeweken moest worden naar de Hoeksteenkerk. Dankzij vele sponsoren is het financieel mogelijk gemaakt om deze avond te organiseren!

De waarkploug probeerde alles een beetje in vroeger stijl te brengen. Dus iedereen was zoveel mogelijk gekleed in de tijd van 1500/1600. Bij binnenkomst werden de bezoekers verwelkomd met eigen baksels en koffie/thee. De kerk was door Peter Zuidhof omgetoverd in een theater. Sfeer lichten waren aangebracht en het geluid was professioneel door Peter verzorgd. Fantastisch.

Fré was spreekstalmeester. Alles werd door hem op een ludieke en enthousiaste manier aangekondigd. Soms dook ook hij in een rol, die in het script stond. En die avond werd er gelachen tijdens de verschillende leerzoame kurige stukjes en maaljoagerij, vooral het stukje door vrouw Blaauw en vrouw Paap. Dit alles werd een aantal keren onderbroken door het zingen van vaderlandse liederen, die de bezoekers zongen, begeleidt door Oleg Morozov , die ook zelf hiervan genoot. Na de revue kon men naar op ‘t Houkje waar een hapje en een drankje klaar stond. Men kon nog even nagenieten en met elkaar een praatje maken. Elkaar ontmoeten!! En daar gaat het de Waarkploug Ontmoeten om.

Bron & foto's: Waarkploug Ontmoeten (17 september 2022)
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud