De ambtenaren komen steeds verder van de burger af te staan - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

De ambtenaren komen steeds verder van de burger af te staan

Het is een moetje.

Henk Zijlstra vatte de ontevredenheid die er onder veel dorpsgenoten leeft betreffende de herindeling kort en krachtig samen. Hij was zo dapper omdat in het openbaar te doen. “Toen Middelstum bij Loppersum moest waren wij de dupe. En nu moeten we straks naar Appingedam en Delfzijl. Waar gaat ons geld straks naar toe? Naar Appingedam en vooral naar Delfzijl. En wie zijn de dupe? De burgers van Middelstum!  De ambtenaren komen steeds verder van de burgers af te staan.”  Onze tijdelijk burgemeester Hans Engels wist niet goed hoe hij hierop moest reageren en kon niet anders zeggen dan: “Dank u wel dat is uw mening”. Henk Zijlstra ging tevreden zitten. Hij had gezegd wat hem het hart lag en dat voelt natuurlijk altijd lekker.Er waren donderdagavond 17 januari slechts 17 mensen naar Vita Nova gekomen om met de burgemeester en een beleidsambtenaar te praten over het herindelingsontwerp. Hier waren ook nog een aantal gemeenteraadsleden en persmensen bij dus het werkelijke aantal is nog veel lager. Erg jammer natuurlijk want het was een ideaal podium om vragen over de herindeling te stellen. Toch viel de burgemeester dit aantal best mee. “Ik had er niet veel meer verwacht” vertelde hij. Ergens in de organisatie van de gemeente Loppersum had men wel meer mensen gehoopt want twee volle schalen met cake en koek die onaangeroerd bleven staan.

Duidelijk mag zijn dat het jammer is dat de betrokkenheid van de burger bij dit soort belangrijke avonden minimaal is. “De burger is ontevreden en dan vooral op de landelijke overheid. Dit komt natuurlijk door het de problemen betreffende de gaswinning en de schades die slecht of helemaal niet worden afgehandeld. Deze ontevredenheid en boosheid vertaalt zich naar de lokale (gemeentelijke) overheid. Hier zal ik me te allen tijde tegen verzetten zei Engels “Want dit is geheel onterecht” Het was niet duidelijk waarom SDM niet bij deze avond aanwezig was. Ook vooraf is er niet samen met dorpsbelangen opgetrokken en samengewerkt in de organisatie van deze avond.  De gemeente gaat onderzoeken of dit bij een volgende bijeenkomst wel moet.Er waren een aantal mensen erg ontevreden over de communicatie van de gemeente:“Ik heb communicatie gestudeerd en weet dus aardig hoe zoiets werkt. Ik kon nergens iets over deze avond vinden. Ook niet op de website van de gemeente”Als snel werden er telefoons tevoorschijn gehaald om te gaan zoeken: “Binnen 17 seconden zit ik op de site van de gemeente en heb het gevonden” riep Kees Geut. Dus wat dat betreft valt dat stukje communicatie wel weer mee. Er was veel gelegenheid om vragen te stellen en hier werd dan ook goed gebruik van gemaakt. De grootste zorg was toch wel de fysieke afstaand naar het gemeentehuis. Als dat in Delfzijl komt (wat totaal nog niet zeker is) dan is dat bijna onbereikbaar met het openbaar vervoer en moet je helemaal over Uithuizermeeden vertelde Jetze Smit.  “Ik ben hier nog maar drie maanden en ken het openbaarvervoer hier nog niet maar dit zijn zeker zaken waar stevig over nagedacht moet worden” stelde Engels de bezoekers iets wat gerust. Ook waren de aanwezigen bang dat de bestuurders veel te ver van de burgers af komen te staan en dat activiteiten die er in de dorpen georganiseerd niet meer zichtbaar zijn. “Op nieuwjaarsreceptie afgelopen donderdag in het gemeentehuis huis in Loppersum was er louter aandacht voor wat er in Loppersum gebeurd was, hoe zorgen we dat Middelstum en andere dorpen niet vergeten worden want het gebeurt nu al.

Ook werd al snel duidelijk dat het de komende jaren geen “potverteren” gaat worden. De provincie gaat extra toezien op de besteding van de gelden van de drie afzonderlijke gemeentes. Bijzondere wensen en projecten zullen er voorlopig niet inzitten. En de plannen die wel gerealiseerd zullen worden (kunstgrasvelden) waren al eerder begroot.  Er waren zoals gezegd maar weinig bezoekers en die gemiddelde bezoeker was toch ontevreden en dan vooral over zaken die niets met de herindeling te maken hebben. “Ik ben nu al vijf jaar aan het klagen over een gevaarlijke situatie op de brug bij Fraamklap en er gebeurde maar steeds niets “Hoe gaat het worden als we straks worden als we zo groot zijn? Jullie luisteren nu al niets eens naar ons”  “Vanuit mijn raam kan ik Bedum zien liggen. Ik kan zo op de fiets naar ’t gemeentehuis in Bedum om mijn rijbewijs te halen. Wij horen bij ’t Hogeland en niet bij Delfzijl”


Bron Team Middelstum-info (18 januari 2019) Foto’s Jannes Klaassen
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud