Compensatie voor waardedaling - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

Compensatie voor waardedaling

Woningeigenaren in het aardbevingsgebied in onze provincie worden gecompenseerd voor de waardedaling van hun huis op basis van de postcode waar ze in wonen. Het bedrag kan oplopen tot tienduizenden euro's. Minister Wiebes schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. De minister volgt de conclusies van een adviescommissie, die de afgelopen maanden onderzoek deed naar de vergoeding van waardedaling door aardbevingen.



Het complete advies kan je hier lezen. De regeling kijkt onder meer naar imagoschade en het aantal bevingen in een gebied. Alle huiseigenaren komen voor de regeling in aanmerking. De regeling, die eenmalig is, staat los van de afhandeling van aardbevingsschade.

Ruim 12 procent
In de gemeente Loppersum, in het hart van het bevingsgebied, kan de compensatie oplopen tot 12,9 procent van de WOZ-waarde. In de (voormalige) gemeenten Oldambt, De Marne en Zuidhorn ligt de compensatie het laagst: 2,4 procent.

Per volgend jaar
De nieuwe regeling gaat volgend jaar in, meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De nieuwe compensatieregeling komt in plaats van de oude waarbij huiseigenaren alleen een vergoeding kunnen claimen bij de NAM als ze hun huis verkopen.

Rekening naar de NAM
Het nieuwe Instituut Mijnbouwschade Groningen gaat zich bezighouden met de afhandeling. De rekening gaat wel naar de NAM. Die kan oplopen 'naar een half tot een heel miljard euro', zegt Wiebes tegen Radio 1. Waardedaling is ook schade en mensen hebben recht op vergoeding daarvan', stelt Wiebes.Het wetsvoorstel voor de oprichting van het instituut, waarin ook de huidige Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen zal opgaan, ligt op dit moment voor advies bij de Raad van State.

'Kritiekpunt niet overgenomen''We hebben twee keer het concept in kunnen kijken. Een belangrijk kritiekpunt is niet overgenomen', zegt voorzitter Jelle van der Knoop van de Groninger Bodem Beweging tegen Radio 1. 'Waardedaling is niet genoeg voor mensen met zwaar beschadigde panden die geen uitzicht meer hebben. Daarvoor zou geen percentage moeten gelden van tien procent, maar eerder van 45 procent.'

Bron: RTV Noord (24 april 2019) foto uit het archief
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud