BEVRIJDINGSDAG 5 MEI 2022 - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

BEVRIJDINGSDAG 5 MEI 2022

Twee jaar geleden (2020) heeft Stichting Organisatie Oranjeactiviteiten Middelstum (S.O.O.M.) de samenwerking gezocht met de Historische Vereniging Middelstum, Stichting Dorpsbelangen Middelstum, de Culturele Raad Middelstum en de Handels en Bedrijvenvereniging Middelstum. Helaas was het toen niet mogelijk om het historische moment van 75 jaar Vrijheid te mogen vieren door de jullie wel bekende omstandigheden.Omdat de plannen van destijds reeds op de plank liggen mogen we het dit jaar alsnog uitvoeren maar dan wel minder groots ook om reden dat 5 mei 2022 geen Nationale Feestdag is. Voor de meivakantie zijn er op de basisscholen versiermateriaal (crêpepapier en ballonnen) uitgedeeld en aangeboden door de organisatie ook met de vraag of alle kinderen hun fiets hiermee willen versieren en zich willen verzamelen om 15.15 uur op de parkeerplaats naast de brandweerkazerne. Vanaf hier zal de fietsgroep, vooraf zal hen de fakkel met het vrijheidsvuur worden overhandigd, verder gaan fietsen met de kinderen op hun versierde fietsen om zo samen nog een rondje door het dorp te maken. De route zal dan eindigen aan de Burchtstraat, ter hoogte van de Hoeksteenkerk (hier kunnen de kinderen hun fietsen parkeren).

Vervolgens wordt het vrijheidsvuur aangestoken op het veldje op de hoek van de Grachtstraat. Als teken van vrede, vrijheid en liefde zullen er ook nog zeven witte duiven worden vrijgelaten. Aan het pand van de familie Donkerbroek (locatie: Bakkerij Henk Post), zal een plaquette worden onthuld dat herinnert aan de razzia en de slachtoffers. Deze zal op spetterende wijze worden onthuld door de fietsgroep. Wanneer de officiële momenten achter de rug zijn wordt iedereen van harte uitgenodigd voor een hapje en drankje in Vita Nova.

U heeft hiervoor een muntje ontvangen van de organisatie waarmee u één drankje krijgt aangeboden. Tevens worden er nog lekkere hapjes aangeboden. In Vita Nova worden de foto’s en filmpjes vertoond op een groot scherm die gemaakt zijn tijdens de fietstocht Leipzig -Middelstum. Tussen 19.00 – 20.00 uur zal Henk Veldman nog een Bevrijdingsconcert laten horen vanaf het Hemonycarillon!

Bron: S.O.O.M. (2 mei 2022) foto uit ons archief
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud