Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Hans...grijp je Kans..
Dit lijkt wel Russisch roulette!

Op vrijdagavond 15 januari organiseerde de GBB samen met Milieudefensie de fakkeltocht 'GAS TERUG' door het centrum van Groningen. Aanleiding voor de tocht is het besluit van minister Kamp om onverminderd door te gaan met gas winnen. Met het winningsniveau van 27 miljard m3 zullen ook de aardbevingen onverminderd doorgaan met grote schade en onacceptabele risico's voor de Groningers.

“Groningers komen moeilijk op gang en laten zich maar zo niet horen” sprak de bekende actievoerder Jan Dales uit Loppersum. Op de grote Vismarkt stonden maar een kleine honderd mensen te wachten op de demonstratie “Gas terug” die om half acht zou beginnen. Hebben de Groningers zich bij erbij neergelegd dat er af en toe een “bevinkje” is vroeg menigeen zich af.

 16012016Fakkeloptocht-1

Maar vlak voor dat de demonstratie echt begon stond er plotseling een grote massa mensen (schatting ruim 800) te luisteren naar een aantal toespraken. Onder de aanwezigen ook een aantal dorpsgenoten.

Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging was geroerd door de grote opkomst. Hij vergeleek het winnen van aardgas met spelen van Russische Roulette. Het riep de politiek op om nu toch eindelijk eens voor de Groningers te kiezen. “Hier wordt met levens gespeeld” Hij riep de vele aanwezigen op om met fakkels een tocht te maken door het centrum van Groningen. “Maar doe dit op een waardige manier”

16012016Fakkeloptocht-2

Annemarie Heite (zelf slachtoffer van de vele bevingen en vaak op tv om hierover te vertellen) hield een betoog recht uit het hart. Zij riep Hans Alders op om partij te kiezen en nu echt eens te kiezen voor de Groningers. “Hans grijp je kans”

Na deze toespraken werden er fakkels uitgedeeld en vertrok een lange stoet mensen richting de binnen stad van Groningen.

Onze fotograaf was erbij tijdens de fakkeloptocht in Groningen en maakte een FOTOVERSLAG.

Bron: Team Middelstum-info (16 januari 2016) foto toestel Jannes Klaassen