Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Wie bouwde uw huis.

Antwoord op deze vraag krijgen de inwoners van Middelstum donderdag 17 november tijdens de lezing van Joop Tilbusscher om 20.00 uur in Vita Nova.

14112016WieBouwde

In zijn lezing gaat Joop Tilbusscher terug naar het begin van zijn onderzoek in Middelstum: wie waren de opdrachtgevers, de architecten en de aannemers die al die versierde huizen een eeuw geleden bouwden? Voor het eerst geeft hij daarmee ook een antwoord op de vraag wat Pieter Tilbusscher allemaal bouwde in Middelstum. Ook diens vader Jacob, de architect van CafĂ© van Lacum, komt daarbij aan bod. De particuliere woningmarkt van een eeuw geleden in het eerste deel van de lezing biedt een raamwerk voor het tweede deel.

Wat betekende het als je geen geld had om een eigen huis te bouwen, maar alleen een onzeker dagloon waarmee je moest huren? Veel huizen die een eeuw geleden in Middelstum voor huurders bestemd waren, zijn allang gesloopt. Jammer voor onze kijk op die jaren. Maar, er zijn van Middelstum wel documenten die een verrassend - en treurig - beeld geven van huurwoningen waaraan alle franje ontbrak. Verontwaardiging in de steden leidde tot de Woningwet en wetten, die voerde ook Middelstum wel uit. Dat levert beelden op van de eerste gesubsidieerde arbeiderswoningen in het dorp en Landarbeiderswoningen op Toornwerd.

Dat een crisis doorwerkt op de woningmarkt weten we uit onze tijd, maar de dertiger jarenbouw in Middelstum toonde al hoe zo'n periode de tweedeling tussen inwoners vergroot. Pas na de oorlog kon, nee, moest die kloof worden gedicht, liefst in de hele provincie tegelijk. Aan de Zuiderstraat bewaart Middelstum inmiddels zeldzame restanten van het Duizend-Woningenplan.

Bron: Historische Vereniging (14 november 2016)