Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

11 november is de dag dat mijn lichtje branden mag.

Meestal de avond voor Sint Maarten gaan de kinderen uit het dorp in optocht, begeleid door de malletband van muziekvereniging Concordia, door het dorp. Dit jaar werd de lampionoptocht georganiseerd door "buurtvereniging Plan West". Kinderen en ouders verzamelden zich donderdagavond rond 19.00 uur op het plein voor Zalencentrum Vita Nova.

11112016Lampionoptocht-1

Vandaag op 11 november gaan ze weer bij alle deuren langs en zingen ze de mooiste Sint Maarten liedjes voor u. Het weer zal redelijk zijn als de voorspellingen uitkomen. En natuurlijk hopen de kinderen weer wat lekkers te krijgen bij iedere deur waar men heeft gezongen.

Sint Maarten niet overal in Nederland
In Nederland komt de viering voor in delen van het land. In Utrecht, waar Sint-Maarten de schutspatroon van is, is een Sint-Maartensberaad opgericht om Utrecht als Sint Maartenstad te promoten. Niet in iedere streek lijkt de traditie even sterk te leven; in Limburg, Noord-Holland en Groningen werd in 1997 vastgesteld, dat in deze provincies de Sint-Maartenviering nog vrij actueel was. In de provincies Friesland, Drenthe en Noord-Brabant bleek een vermeerdering van vieringen te zijn waargenomen. In mindere mate wordt Sint-Maarten gevierd in Zuid-Holland en Zeeland en in delen van Overijssel, Flevoland en Gelderland. Dat het feest niet verdwijnt, maar zich integendeel verder verspreidt, wordt geïllustreerd door de ontwikkeling in Amsterdam. Het feest werd hier al honderden jaren niet meer gevierd, tot het in de laatste tientallen jaren van de twintigste eeuw in de buitenwijken opdook onder invloed van omliggende gemeenten in de meer agrarische gebieden. Aan het begin van de eenentwintigste eeuw verschenen aan de welgestelde Amsterdamse grachten de eerste lampionnen.

11112016Lampionoptocht-2

Aan de overkant van 't IJ, in het Amsterdam-Noord werd tot na de Tweede Wereldoorlog 'Sinteremaarten' gevierd met een tot lampion uitgesneden koolraap, suikerbiet of voederbiet, overeenkomstig de Duitse Rübengeistern; raapgeesten, of de oorspronkelijke Ierse Jack-o'-lantern, onderdeel van de oeroude tradities van dankfeesten voor Licht, Warmte, Gewas en Oogst. Inmiddels is het Sint-Maartenlopen in vrijwel geheel Amsterdam een levende traditie. De (cor)relatie van het feest met religie is niet sterk. In Nederland wordt het Sint-Maartenfeest gevierd door kinderen van alle gezindten. In veel liedjes wordt nauwelijks aandacht aan de religieuze achtergrond besteed. De liedjes hebben vaak een humoristisch karakter en het repertoire wordt ieder jaar aangevuld met parodiërende of satirische teksten. 11 november is ook de nationale dag van het Nederlandse deel van het eiland Sint Maarten, dat naar de heilige vernoemd is. (Bron: Wikipedia)

Bron: Team Middelstum-info (11 november 2016) foto toestel Janneke van der Laan