Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Bewoners ongerust over sluitingsdatum Hippolytushoes.

Er is onrust ontstaan onder bewoners van verpleeghuis Hippolytushoes in Middelstum over een brief van Zonnehuisgroep Noord. In de brief worden bewoners uitgenodigd om aan te geven waar ze willen wonen als het Hippolytushoes dicht gaat. Bewoners weten sinds begin dit jaar dat Zonnehuisgroep Noord het verpleeghuis sluit, maar ze gingen uit van augustus 2019.

08112016Hippolytushoes

Kan ik blijven tot augustus 2019?
Gert van der Wal van de Vrienden van het Hippolytushoes: 'Als je nu al moet aangeven waar je heen wil, dan denk je: 'Waarom moet ik dat aangeven? Ik kan hier toch gewoon blijven tot augustus 2019?'.

Bijeenkomst over toekomst
De brief komt tegelijk met een bijeenkomst van verhuurder Woonzorg Nederland. Die wilde met bewoners en het dorp in gesprek over de toekomst van het pand als Zonnehuisgroep Noord weg is. Dat de brief samenvalt met die bijeenkomst is toeval, zegt directeur zorg Peter Kamsma van Zonnehuisgroep Noord. 'We hadden beloofd in oktober opnieuw contact te zoeken met cliƫnten om de situatie door te nemen. Het was het inlossen van een belofte.'

Andere zorginstelling
Door alle commotie heeft Zonnehuisgroep Noord besloten de gesprekken met bewoners over hun woonwensen uit te stellen. Er komt eerst een gesprek met de cliƫntenraad en de Vrienden van het Hippolytushoes. Die groep dorpelingen probeert samen met verhuurder Woonzorg Nederland een andere zorginstelling te vinden, die het verpleeghuis wil overnemen, In het gesprek eind november wil Zonnehuisgroep Noord beoordelen wat de kans van slagen is.

Overlevingsstrategie
Tegelijkertijd laat de instelling weten niet eindeloos te kunnen wachten. De kans bestaat dat het Hippolytushoes eerder dan 2019 de deuren sluit, omdat Zonnehuisgroep Noord financieel in zwaar weer zit. Kamsma: 'Ik kan niet garanderen dat het 2019 wordt, omdat we wel degelijk bezig zijn met een overlevingsstrategie waarin je niet alles kunt plannen'.

Andere doelgroepen
Tot nog toe verloopt de zoektocht naar een nieuwe instelling moeizaam, laat Marit Boersma van Woonzorg Nederland weten. Er is met een aantal zorginstellingen gesproken, maar tot nog toe zonder resultaat. Inmiddels kijkt de verhuurder ook naar andere doelgroepen die mogelijk in het pand zouden kunnen trekken, zoals bijvoorbeeld de gehandicaptenzorg.

Bron: RTV Noord (8 november 2016) foto toestel Archief