Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

De klok gaat vannacht weer een uur terug.

Vannacht is het weer zover, de klok gaat in verband met de wintertijd weer een uur terug, het betekend het einde van de zomertijd. Als het wintertijd wordt gaat de klok van 3 uur 's nachts naar 2 uur 's nachts, achteruit dus. 

wintertijd2

De "wintertijd" is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden (laatste weekend oktober t/m laatste weekend in maart).

Bij overgang naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het 's ochtends eerder licht en 's avonds eerder donker wordt. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden dan zou het rond de jaarwisseling pas rond 9 uur 's ochtends licht worden.

In Nederland is het onderscheid tussen zomer- en wintertijd in 1977 opnieuw ingevoerd: ook van 1916 tot 1945 was de zomertijd van kracht.

Tot begin de 20e eeuw had vrijwel elke plaats in ons land zijn eigen tijd, omdat voor de tijdbepaling werd uitgegaan van de hoogste stand van de zon. Omdat de zon in het oosten opkomt en in het westen ondergaat werd de hoogste zonnestand in het oosten van ons land een kwartier eerder bereikt dan in het westen van het land.

Bron: Team Middelstum-info (29 oktober 2014)