Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Cursus foto’s bewerken.

DELFZIJL – Fotografe Yolanda Wals uit Delfzijl geeft in november een cursus foto’s bewerken. De fotobewerkingscursus bestaat uit drie avonden van 19.00 tot 22.00 uur. Je kunt kiezen uit de dinsdagen 15, 22 of 29 november of de woensdagen 16, 23 of 30 november.

03022016Curususfotobewerking-1

Yolanda Wals vertelt: ,,Fotograferen is leuk, maar soms vallen de resultaten achteraf toch tegen. Je hebt de zaken net even anders gezien, dan de camera heeft vast gelegd. Jouw foto’s zijn te donker, te licht of niet fris genoeg. Het gebouw loopt spits toe of de horizon staat scheef. Kleine problemen, die via een fotobewerkingsprogramma in de computer, gemakkelijk te verhelpen zijn. Deelnemers zullen zien dat ze na afloop van de cursus nog enthousiaster gaan fotograferen, omdat ze weten hoe ze foto’s in de computer op kunnen knappen. Zelfs foto’s die op het eerste gezicht mislukt lijken!”

03022016Curususfotobewerking-2

Onderwerpen die aan bod komen zijn basisprincipes als aanpassen van de densiteit, kleurcorrecties en uitsnijden van foto’s. Maar ook gevorderde technieken als RAW-bewerkingen, doordrukken/tegenhouden, verscherpen en delen van een foto selecteren en bewerken. ,,De laatste avond doen we ook vergevorderde technieken, zoals teksten in foto’s, verslepen, lenscorrecties, rechttrekken en dat wat men altijd onder ‘Photoshoppen’ verstaat, namelijk het wegwerken van oneffenheden in foto’s, zoals een puistje in het gezicht”, zegt de fotografe. Er wordt gebruik gemaakt van Adobe Photoshop Elements. Dit is het ‘kleine broertje’ van het professionele Adobe Photoshop en Lightroom, maar je kunt er bijna net zoveel mee als het ‘grote’ Photoshop. Ook met een oudere versie van Photoshop of Photoshop Elements kan men mee doen. Je werkt op je eigen laptop (of geleende laptop) en doet tijdens de fotobewerkingscursus meteen alle handelingen mee. Daardoor raak je direct vertrouwd met het programma. Voor informatie en opgave: www.yolandawals.nl of yolanda.wals@home.nl.

Bron: Tekst en Fotobureau Yolanda Wals (22 oktober 2016)