Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Zeer geslaagde gondelvaart Middelstum.

De door de ijsverenigingen “De Schaats” en IJsbaan Middelstum in samenwerking met de hengelclub “De Witte Dobber” op vrijdagavond georganiseerde gondelvaart is een groot succes geworden. Ongeveer veertig versierde boten maakten er voor zowel de deelnemers als de honderden toeschouwers een geweldig spektakel van.

17092016Gondelvaart-1

Hoe anders was dat tijdens de feest- en lichtweek van 2012. Destijds zorgden de harde wind en de vele regen ervoor dat de boten amper in Middelstum konden komen. Vele creaties waren volledig van de boten gewaaid voordat de bouwsels aan het ook toen massaal toegestroomde publiek aan de boorden van het Boterdiep konden worden getoond. Reden voor de drie actieve verenigingen uit Middelstum om het spektakel nog eens te organiseren en nu onder betere weersomstandigheden.

17092016Gondelvaart-2

Al snel werd duidelijk dat ook deze editie zich op een groot aantal deelnemers mocht verheugen. De deelnemers uit Middelstum en omgeving hadden met de bouw van hun versierde boten al de nodige voorpret en vrijdagavond was het dan zover. Prachtige weersomstandigheden deze keer. De boten met daarop particulieren en verenigingen die hun creatieve geest hadden botgevierd trokken toen het nog licht was richting Fraamklap om vanaf halfnegen naar Middelstum terug te varen. De lange lint van boten vanaf Fraamklap leverde direct een mooi schouwspel op.

17092016Gondelvaart-3

Bij het haventje bij de brug Nij Til werden de schitterende creaties, door het massaal toegestroomde publiek met veel enthousiasme welkom geheten in Middelstum. Dat was de gehele route door het Boterdiep in Middelstum, tot aan het nieuwe hoogholtje bij Ewsum waar de boten keerden om nogmaals langs het publiek te varen, verder het geval. De op sommige boten aanwezige muziek brachten de al aanwezige feestvreugde tot nog grotere hoogte.

17092016Gondelvaart-4

Uiteindelijk meerden de boten af in het haventje bij de brug Nij Til. Hilariteit zorgde nog het omslaan en ondergang van (hoe kan het ook anders) de boot The Titanic van ijsvereniging IJsbaan Middelstum in het zicht van de haven op exact dezelfde plaats waar al weer vele jaren geleden de baanveger IJsvereniging “De Schaats” door het ijs op het Boterdiep ging. De bemanning kwam er toen en nu met een nat pak vanaf.

17092016Gondelvaart-5

De jury bestaande uit RTV-Noord coryfee Wiebe Klijnstra, Jan Gast, Truida van der Laan en Yme Arends bedankte de deelnemers voor de originele boten. “Een plaatje om te zien. We hebben net als de deelnemers en het publiek genoten. Moeten we over een aantal jaren nog eens doen”, zo verwoordde jury-voorzitter Wiebe Klijnstra de gevoelens van de jury. Daarna maakte hij de prijzen van de gondelvaart bekend. Eervolle vermeldingen waren er voor de boten The sixties (give peace a change), In Boerdam is’t goud wonen en de Strandboot. De troostprijs ging naar de Commandoboot, die de tweede keer door Middelstum varend het door een storing moest stellen zonder verlichting. De prijzen kwamen terecht bij: 3e prijs Jungle boot, 2e prijs Prieeltje met bruidspaar en 1e prijs Het Piratenschip.

17092016Gondelvaart-6

De organisatie had na afloop gezorgd voor live-muziek door The OutTakes uit Loppersum en catering door Vita Nova uit Middelstum. Het bleef nog lang gezellig op het haventerrein rond en in de tenten. Middelstum kan trots zijn op een zeer geslaagde gondelvaart.

17092016Gondelvaart-7

Het Team van Middelstum-info was de hele avond aanwezig tijdens de gondelvaart en het feest na afloop. Het FOTOVERSLAG is nu reeds beschikbaar, de videobeelden komen later online te staan deze moeten eerst nog gemonteerd worden. Zodra deze klus is afgerond zullen we dit melden middels een nieuwsbericht.

Bron: Team Middelstum-info (17 september 2016) foto toestel Jannes Klaasen & Janneke van der Laan