Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Openmonumenteklassendag wederom een succes.

Net als voorgaande jaren was op de vrijdag voor de Nationale Open Monumentendagen, zaterdag 10 en zondag 11 september, in Middelstum de klassendag georganiseerd. Diverse groepen van de basisscholen kwamen in de Hoeksteenkerk bijeen en van daaruit gingen ze in groepen naar de verschillende locaties in het dorp om daar kennis te maken met het thema van de monumentendagen dit jaar “ICONEN & SYMBOLEN”.

10092016Klassendag-1

In de Hippolytuskerk waren Mineke Schrijvers uit Ees en Elly Koster uit Groningen, makers van iconen, aanwezig om de kinderen te begeleiden in het maken van een kunstwerk, zo waren er in te kleuren platen van Franciscus en konden ze plakken op een voorbeeld van St. Joris en de draak. Ook een bijzondere fraaie opdracht was de foto puzzeltocht door de Grachtstraat, Kerkpad en de Burchtstraat, hier moesten ze aan de hand van een meegekregen fotocollage de karakteristieke gevelsymbolen zoeken en dat was soms nog een hele uitdaging.

10092016Klassendag-2

In de molen de Hoop kregen de kinderen uitleg over de molensymboliek in de verschillende wiekenstanden, ook konden ze hier hun familiewapen schilderen op geprepareerde wapenschildbordjes. Bij menigeen was het familiewapen niet bekend en konden ze hun fantasie de vrije loop laten en dat resulteerde soms in ware kunststukken. Zo tussen de drukke werkzaamheden door werd hun frisdrinken aangeboden met daarbij een door bakker Henk Post gemaakte cupcake voorzien van een familiewapen van een uit vroegere tijden zeer geziende familie in Middelstum.

Aan het einde van de ochtend kwamen alle groepen weer bij elkaar bij de Hoeksteenkerk voor de afsluiting om de vrijwilligers te bedanken voor de perfecte organisatie van deze morgen. Alle kunstwerken door de kinderen gemaakt hangen in molen de Hoop en de Hippolytuskerk.

Bekijk het FOTOVERSLAG welke van de klassendag is gemaakt.

Bron en foto’s: Historische Vereniging (10 september 2016)