Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Concertseizoen Hemonybeiaard begint weer.

Zondag 24 juli wordt het concertseizoen op de Hemonybeiaard van Middelstum geopend met een optreden door gastbeiaardier Janno den Engelsman. Den Engelsman heeft zich als organist gespecialiseerd in de uitvoering van oude Italiaanse orgelmuziek door o.a. in Bologna te studeren. Hij heeft een programma samengesteld met 16de - en 17de-eeuwse muziek uit Rome (archivio Doria Phampilj). Muziek uit de renaissance en vroeg-barok die zich uitstekend leent voor vertolking op de beiaard, omdat de schoonheid van de middentoonstemming er zo goed in naar voren komt.

18042016Hippolytuskerk

Het zal niet onbekend zijn dat de beiaard van Middelstum de meest zuivere Hemony is in zijn soort en nergens klinken de akkoorden en de virtuoze toonladderfiguren zo stralend als hier. Ook wordt klavecimbelmuziek gespeeld uit het Fitzwilliam Virginal Book en uit het Susanne van Soldt manuscript (een van de oudste verzameling van Nederlandse werken uit de 16de eeuw). De laat-barok wordt aangedaan met muziek van Telemann en Bach. Improvisaties maken het concert compleet. De verrichtingen van de beiaardier zijn op een videoscherm te zien, maar gewoon luisteren naar de prachtige klokken biedt ook veel moois. Aanvang 16.00 uur. Hippolytustoren te Middelstum. De toegang is gratis.

Bron: Henk Veldman (18 juli 2016) foto toestel Archief