Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Zaterdag is het Open Torendag.

Aanstaande zaterdag is het weer Open Torendag. Alle torens in de provincie Groningen met een carillon erin zijn dan te bezichtigen en in Middelstum is het natuurlijk dit jaar extra spectaculair omdat er veel is te zien. Een pas gerestaureerd uurwerk uit 1561, een unieke speeltrommel van Petrus van Oeckelen (die ook het orgel in de kerk heeftgemaakt) uit 1857 en het prachtige Hemonycarillon, volgens kenners het mooiste instrument van ons land, vanwege de ongekende zuiverheid.

17062015Torendag-1

Beiaardier Henk Veldman bespeelt het carillon en de leden van Commissie Hemonybeiaard Middelstum zijn aanwezig om vol trots het werk te laten zien dat de afgelopen periode is uitgevoerd. Een uniek samenspel van moderne technieken, oude ambachten, gewichten, tandwielen en klokken maken de Middelstumer toren tot een waar Mekka voor uurwerk- en klokkenliefhebbers. Een 'must' om te zien.

17062015Torendag-2

Voor kinderen is er een leuke quiz en vanzelfsprekend mogen ze de speeltrommel opwinden en op het klavier spelen. Zaterdag 11 juni van 13.00-16.00 uur.

Bron: Henk Veldman (6 juni 2016) foto toestel Archief