Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

30 april toch weer Koninginnedag?

Nee dat niet, maar dan komt wel de koningin van de merklappen, Trijntje van Spanning-van Oosterom, naar het Hippolytushoes in Middelstum. Zaterdagmiddag om 14.30 zal zij een PowerPoint ondersteunende lezing houden over de schoolmerklappen die vroeger zo populair waren.

25042016merklappen

De op stramien geborduurde lap met een alfabet, een cijferreeks en de persoonlijke gegevens van de maakster, maakt iedere lap uniek. In het textieljaar 2000 heeft Trijntje in de gemeente de Marne onderzoek gedaan naar de schoolmerklappen en dit resulteerde in de uitgave van een boekje en een tentoonstelling in de borg Verhildersum bij Leens. Haar deskundigheid deelt zij met het grote publiek door regelmatig in het tijdschrift “Merkwaardig” over haar hobby te publiceren.

Trijntje heeft zo door de jaren heen zelf een grote collectie van deze lappen opgebouwd en zal een gedeelte daarvan die middag laten zien. Zij vind het fijn om haar expertise met de bezoekers te delen en wil graag dat die hun eigen merk-of stoflappen die middag meenemen zodat zij over de herkomst, het behoud en beheer van de lap kan vertellen.

Deze middag is gratis toegankelijk, dus iedereen is van harte welkom.

Bron & foto: Historische Vereniging (25 april 2016)