Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Middeleeuws uurwerk Hippolytuskerk in ere hersteld.

Na meer dan een jaar restaureren en bouwen kunnen we eindelijk de laten zien wat er allemaal gedaan is. Het middeleeuwse uurwerk(1561) is weer in ere hersteld en geeft de tijd aan op de vier wijzerplaten van de toren. Het wordt met een computer gelijk gezet met de werkelijke tijd.

07042016SpeeltrommelMiddelstum-1

De speeltrommel van van Oeckelen uit 1853 is weer werkend gemaakt. Hierbij moet worden aangetekend dat deze waarschijnlijk nooit echt goed heeft gewerkt. Maar, met wat aanpassingen doet deze het weer als nooit tevoren. De oude magneethamers zijn verwijderd en zijn vervangen door vallende hamers waardoor de klank aanzienlijk is verbeterd. Dit werk is gedaan door Simon Laudy van Klokkengieterij Reiderland uit Beerta. De Hemony Commissie heeft zelf de nieuwe houten ombouw gemaakt.

07042016SpeeltrommelMiddelstum-2

 

Kortom het resultaat mag er zijn. Wij zijn er trots op en willen het graag laten zien aan iedereen die ge├»nteresseerd is. We laten de hele dag de speeltrommel draaien. Het is mogelijk om helemaal bovenin bij de Hemony klokken met de nieuwe hamers te kijken. Onze beiaardier Henk Veldman is aanwezig en zal ook nog met de hand het carillon bespelen. Zaterdag 16 april van 11 tot 16 uur.

Bron & foto's: Hemony Beiaard Commissie Middelstum (7 april 2016)