Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Nationale Schoonmaak dag zaterdag 19 maart.

Graag willen we weer met z’n allen het dorp schoon maken. Het grootste probleem is plastic. De vergaarbakken van ons plastic zijn vijf megadraaikolken in de oceanen. Twee in de Atlantische Oceaan, twee in de Stille Oceaan en één in de Indische Oceaan. Via zeestromingen wordt het plastic dat we met z’n allen direct of via rivieren in zee dumpen, uiteindelijk naar deze megadraaikolken afgevoerd.

12032016SupportervanSchoon-1

In de Stille Oceaan zijn de megadraaikolken het beste onderzocht. Ze lijken te fungeren als de afvalput van de mensheid van de 21ste en 20ste eeuw. Dagelijks komt er wereldwijd 12.000 ton plastic afval in het water terecht. Deze plastic soep bestaat uit een mix van grote en kleine stukjes plastic, met veel drijvend piepschuim aan het wateroppervlak en uiteengevallen plastic dat op grotere diepte zweeft. Het plastic dat hier bijeen is gedreven, valt in de loop van de tijd uiteen in kleine stukjes plastic, die langzaam naar beneden kunnen zakken. Dat uiteenvallen kan wel duizend jaar duren.

Een groot probleem is dat het plastic afval ook door zeedieren wordt opgegeten. Zo kunnen zeevogels en -schildpadden het plastic aanzien voor een lekkere sardien of een sappige kwal. Biologen die de magen van (dode) Noordse Stormvogels opensneden, ontdekten dat ze allemaal in meer of mindere mate plastic in hun maag hadden. Maar ook de vissen eten van die hele kleine deeltjes plastic. We zullen, als dit niet stopt, vis eten met plastic. Plastic kunnen onze organen niet verteren.

12032016SupportervanSchoon-2

Zaterdag kunt u mee helpen ons dorp zwerfvuilvrij te maken. De groepen 7 en 8 van de drie basisscholen maken vrijdag 18 maart de straten schoon. Zaterdag 19 maart gaan we de waterpartijen schoonmaken. Wilt u mee doen? Om 9.30 uur koffie/thee ’t Houkje hoeksteenkerk. Van 10.00 – 12.00 uur schoonmaken. Graag zelf werkhandschoenen meenemen en een hark of drietand en laarzen aan.

Dit is een gezamenlijke actie van De Witte Dobber, De Schaats, De IJsvereniging IJsbaan Middelstum St. Dorpsbelangen Middelstum.

Bron & foto's: Stichting Dorpsbelangen Middelstum (12 maart 2016)