Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Collage-tentoonstelling Koetshuis Ewsum.
Van 25 febr. t/m 17 april 2016.
Opening: 28 febr.16.00 uur.

Vanaf eind februari is er in het Koetshuis van Ewsum werk te zien van drie kunstenaars. Zij gebruiken verschillende materialen en technieken, met als overeenkomst de collage: het samenstellen van een beeld uit verschillende onderdelen. De expositie wordt op 28 februari om 16.00 geopend door Marijke de Jong (zang) en Hans Kaldeway (piano).

22022016Collage-tentoonstelling-1

Marijke de Jong maakt portretten, stillevens en beeldende verhalen. De technieken die zij hanteert zijn divers, maar de collagetechniek is veruit favoriet. "Je vindt steeds iets anders dan datgene waar je in eerste instantie naar op zoek bent. Vaak eigenlijk verrassender, beter. Het houdt het werken speels en op een gegeven moment vallen de puzzelstukjes in elkaar en is het klaar. Dan ben ik helemaal gelukkig." In haar onderwerpen blijft De Jong dicht bij huis. Eenvoudige, maar waardevolle momenten die ze vast wil houden. Sfeer, intimiteit en huiselijkheid spelen een belangrijke rol. Een serie van haar jongste thema exposeert zij in het Koetshuis: stillevens van tweedehands vaasjes. Soms erfstukken van beppe of gekregen van vrienden, soms bijzondere schatten van de Mamamini, de inbrengwinkel op de hoek. Gemaakt in de collagetechniek, ook van tweedehands materialen: oude kalenderbladen, posters, behangpapier, oud werk van haarzelf of van haar cursisten, waarvoor een speciaal vak in de papierkast is gereserveerd. Deze "recycleserie" wordt voor het eerst in Ewsum geëxposeerd. Marijke de Jong is in 1992 afgestudeerd aan ABK Minerva, als eerstegraads docent tekenen, schilderen. Ze geeft les in haar atelier in Groningen.

22022016Collage-tentoonstelling-3

Ook van gerecycled materiaal is het werk van Henkjan van Loon, woonachtig in Middelstum. Hij laat assemblages zien van gevonden voorwerpen. Van Loon is een ‘juttende’ kunstenaar. Hij verwerkt de gevonden voorwerpen tot poëtisch-abstracte ruimtelijke collages. In de moderne beeldhouwkunst wordt het begrip assemblage gebruikt voor de constructie van sculpturen, bestaande uit allerlei onderdelen en voorwerpen, vaak afkomstig van de schroothoop. In het werk van Henkjan van Loon geeft de combinatie van verschillende materialen en voorwerpen in één beeld een vervreemdend effect, omdat de voorwerpen een volledig nieuwe plaats en betekenis krijgen.

22022016Collage-tentoonstelling-2

Petra Koen (Onstwedde) exposeert met collages én assemblages: "Het thema 'collages' sluit naadloos aan bij mijn maaksels. De afgelopen jaren heb ik vooral gewerkt op en met papier, aangevuld met teken- en schilderstechnieken. De voorstellingen zijn meestal gebaseerd op landschappen, soms op portretten. Ik fotografeer bij wijze van een schets en gebruik mijn foto's als uitgangspunt voor de verbeeldingen. In de 'collage/scheurlandschappen' speelt zowel het Deense als het Groningse landschap een grote rol. Naast landschappen/portretten maak ik assemblages, waarin ik (gevonden) voorwerpen verwerk, die samen een nieuw beeld vormen. Drijfveer om deze werken te maken? Verwondering omzetten in verbeelding." De assemblages van Koen zijn onverwachte combinaties van voorwerpen, scherp en humoristisch.
Petra Koen is afgestudeerd aan de kunstacademie in Arnhem en is lid van Kunstkring De Ploeg.

Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00-17.00 uur.
Waar: Koetshuis Ewsum, Oosterburen 1, Middelstum
Info: www.beetkebenieuwd.nl. tel. 0595 551829
Op facebook: https://www.facebook.com/beetkebeniewd 

Bron & foto: Stichting Beetke Benieuwd (22 februari 2016)