Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Loppersum werkt aan ‘iconen' van scholen.

De nieuwe aardbevingsbestendige schoolgebouwen in Loppersum moeten ‘iconen van duurzaamheid' worden. Een wens van de provincie die 1 miljoen euro extra kost. Dat geld is er nog niet. Het bouwen van in ieder geval drie zogeheten ‘iconische onderwijslocaties' in aardbevingsgebied, pronkstukken van duurzaamheid, is vooral een ambitie van de Groningse commissaris van de Koning Max van den Berg. Gemeente en schoolbesturen in Loppersum gaan daar in mee, maar dat betekent een forse overschrijding van de begroting van de gemeente.

21022016OBSdeWilster 

Het plan is een fonds op te richten om die 1 miljoen euro bijeen te krijgen. Daarover zijn gesprekken gaande met Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders, de NAM, het ministerie van Economische Zaken en de provincie. Of het lukt, wordt in het eerste kwartaal van dit jaar nog duidelijk.

Iconen in plaats van normale nieuwbouw
Enige haast is geboden, want gemeente en scholen willen nu door met plannen maken. B en W vragen de raad in de eerstvolgende vergadering niet alleen om een voorbereidingskrediet van 1,3 miljoen euro, maar ook om te kiezen voor de door de provincie gewenste ‘iconen' (kosten 15 miljoen) in plaats van de ‘normale nieuwbouw' met sluitende begroting van 14 miljoen euro.

Daaraan is wel een risico verbonden. Immers, als het via het fonds niet lukt de benodigde 1 miljoen bijeen te krijgen, bestaat de kans dat Loppersum dat zelf moet opbrengen. Dat betekent 45.000 euro per jaar meer aan kapitaallasten.

Dat scenario, aldus het college, geeft echter wel meteen rust en duidelijkheid, onder meer omdat terugschakelen naar ‘normale' nieuwbouw als het miljoen er niet komt, sneller gaat dan opschalen naar ‘icoonniveau'.

21022016Klimopschool

Kindcentra
Inspecties van bureau VIIA, een samenwerking tussen Royal HaskoningDHV en VolkerWessels-onderneming Visser&Smit Bouw, wezen uit dat alle scholen in de gemeente bouwkundige aanpassingen nodig hebben om aardbevingsbestendig te worden. Gemeente en NAM kwamen daarna overeen om scholen te clusteren in drie nieuwe ‘kindcentra'.

In Loppersum komen cbs Roemte en obs Prinses Beatrix onder een dak. Voor Stedum is het plan nieuwbouw neer te zetten voor de nieuwe school die voortkomt uit de fusie van cbs De Crangeborg en obs De Bongerd. Middelstum krijgt een ‘icoon' voor obs Wilster en obs Wicher Zitsema. Op alle locaties komt ruimte voor kinderopvang.

21022016Wicherzitsemaschool

De gereformeerde basisschool Klim-Op in Middelstum komt vervolgens in het vrijgekomen gebouw van Wicher Zitsema. Ook de scholen in Loppersum-Oost en Wirdum ondergaan een opknapbeurt.

Bron: Dagblad van het Noorden (21 februari 2016) foto toestel Archief