Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Nacht Zonder Dak in Westeremden.
Zo'n luxe hebben vluchtelingen het vast niet!

Helemaal zonder dak was het niet maar verder leek het er verder aardig op: Om 18.00 uur vertrok zaterdagavond een grote groep jeugd (met begeleiders) om bepakt en bezakt naar Westeremden te lopen. Het was een actie van stichting TEAR met als thema: Nacht Zonder Dak. TEAR biedt hulp aan mensen die op de vlucht zijn voor geweld in Syrië en Irak. Daar zitten nog steeds de meeste vluchtelingen onder moeilijke omstandigheden. Er ie gebrek aan water, voedsel, veiligheid en onderdak. TEAR werkt aan een zo goed mogelijke opvang van deze mensen dicht bij huis.

Met deze actie wilden de PKN kerken van Zeerijp, Loppersum en Middelstum samen met de jeugd ervaren wat vluchtelingen op hun reis naar veilige oorden moeten doorstaan. (totaal waren er 20 jeugleden) De reis naar Westeremden verliep vlot. Helemaal in de openlucht hoefden we niet te slapen. Er was een grote boerenschuur geregeld. Eerst werd er gebouwd. Van grote kartonnen dozen werden de meest creatieve slaapplaatsen gemaakt. Vooral de meiden kropen dicht tegen elkaar aan; “Dan blijven we lekker warm” riep er één.

07022016NachtzonderDak-1

De mannen waren meer van het klauteren en klimmen. Jasper Zuidhof kwam er zelfs met een schoorsteen aan die hij in de schuur had gevonden. Maar een schoorsteen zonder kachel heeft ook weinig zin dus die werd maar weer aan de kant gelegd. Het was geen tocht alleen maar voor de leut en de gezelligheid. Sam, een man die 16 jaar gelden uit Syrië was gevlucht deed zijn verhaal. Een indrukwekkend verhaal. De jeugd maar ook de begeleiders hingen aan zijn lippen. Dan komt het verhaal van de vluchteling even heel dichtbij en krijgt het “een gezicht” zoals dat zo mooi heet. Ook Sam raakte geëmotioneerd door zijn eigen verhaal te vertellen: “Ik voel weer die pijn en angst als ik dit vertel, ik krijg hier buikpijn van” vertelde hij na afloop iemand.

07022016NachtzonderDak-2

Toch was er ook tijd voor gezelligheid: regelmatig kwam er iemand langs om de “arme vluchtelingen” iets te brengen. Patatjes, broodjes knakworst en kleine stukjes pizza. “Zo luxe hebben vluchtelingen het vast niet” riep er eentje om daarna snel een hap van zijn broodje knakworst te nemen. Natuurlijk werd het geld ook geteld dat er was binnen gekomen. “We hopen op 500 euro” vertelde Tria van der Valk vooraf. Maar het applaus was groot toen de tussenstand al aangaf dat er ruim 1300 euro was binnen gekomen. Na nog een goed kringgesprek over vluchtelingen zocht iedereen zijn hutje van kartonnen dozen op. Overal hoorde je gegiebel en gelach en af en toe een harde scheet. Maar tegen een uur of twee was het rustig in die grote boerenschuur en hoorde je alleen maar de ademhaling van een grote groep tevreden tieners en hun begeleiders.

07022016NachtzonderDak-3

Mensen die deze actie nog willen steunen: NL32ABNA0501030301 t.b.v. stichting TEAR ovv Nacht Zonder Dak Westeremden.

Middelstum-info was erbij en maakte een FOTOVERSLAG voor u.

Bron: Team Middelstum-info (7 februari 2016) foto toestel Jannes Klaassen