Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Komt er een aardbevingsinstituut in de oude AH van Loppersum?
Boeiende bijeenkomst op schitterende locatie.

Alleen de locatie is al een bezoekje waard: “Walsemaheerd” even voorbij Kantens. Op deze prachtige locatie organiseerde het KADO (kenniscentrum aardbevingen en duurzame ontwikkelingen) een bijeenkomst voor inwoners uit de aardbevingsgebieden. Het KADO is een onderdeel van de RUG (Rijksuniversiteit Groningen).

  31012016Aardbevingsinstituut-2

Middels pagina grote advertenties werden inwoners uit genoemde gebieden uitgenodigd om met wetenschapers te praten over de gevolgen van de vele bevingen. De deelnemers (een kleine 100) kwamen overal vandaan: Usquert, Bierum, Loppersum, Uithuizen, Groningen en natuurlijk uit Middelstum.

In kleine groepen werd er met elkaar gesproken over aardbevingen en de gevolgen hiervan. Wat kunnen we hier samen aan doen en hoe ziet onze toekomst eruit? Opvallend was toch wel het wantrouwen tegen NAM en Overheid. De aanwezigheid van een medewerkster van de NAM werd dan ook niet erg op prijs gesteld.

31012016Aardbevingsinstituut-4 31012016Aardbevingsinstituut-3

De werkgroepen kwamen met tal van aanbevelingen en bespreekpunten. De top drie zag er als volgt uit:

1 Er moet een “Deltaplan” komen voor dit gebied waarin een toekomstbestendig plan komt vanuit de bevolking.
2 Participatie.
3 Duidelijke richtlijnen over onafhankelijk. Wat is nu dan Onafhankelijk onderzoek?

Er was een inwoner die graag een aardbevingsinstituut in de oude AH van Loppersum zag gevestigd. “Iedereen kan daar dan heen voor informatie en voorlichting”

Het positieve van deze dag is toch wel dat ook de wetenschap zich steeds meer met de problematiek aardbevingen en leefbaarheid gaat bemoeien.

De RUG organiseert de komende tijd meer van dit soort bijeenkomsten.

Wij houden u hier waar mogelijk zoveel mogelijk op de hoogte.

Ook over de uitkomsten van deze dag!

Bron: Team Middelstum-info (31 januari 2016) foto toestel Jannes Klaassen