Concerten Capella Groningen.

Sloveense wortels, gerijpt volgens Vlaamse traditie en naar Frans recept op smaak gebracht met verse Italiaanse kruiden. Het klinkt als een culinair experiment, maar het betreft de muziek van Jacobus Gallus (ook: Jacob(us) Handl/Händl), een van de grote componisten van de late renaissance. Toch is zijn werk veel minder bekend dan dat van tijdgenoten als Lassus, de Monte en Gabrieli. Beschrijvingen van de muziek in zijn tijd richten zich vaak op de grote centra van muzikale ontwikkeling, met name in de lage landen en Italië.

18022018 Capella Groningen

Wellicht dat daarom de Sloveense Gallus, die nooit een aanstelling aan een belangrijk hof heeft gehad, minder aandacht heeft gekregen dan hij op basis van de kwaliteit van zijn muziek zou verdienen. Capella Groningen brengt dan ook graag een programma waarin Jacobus Gallus centraal staat. Qua tijd bestrijkt het programma, met de thematiek van smeekbedes, de laatste decennia van de 16e eeuw, de laatste hoogtijdagen van de renaissance polyfonie en tegelijk het moment dat vanuit Venetië een nieuwe mode opkwam met een meer homofone schrijfwijze.

Op het programma o.a. de Missa super Sancta Maria, een van Gallus’ parodiemissen, gebaseerd op het motet Sancta Maria, virgo virginum van Philippe Verdelot, dat ook wordt uitgevoerd. Daarnaast werk van bekende en onbekendere tijdgenoten die in dienst waren van het hof in Praag. Omdat één van de uitvoeringen plaatsvindt op 11 november is er ook een gebed tot Martinus opgenomen, als ludieke tegenhanger van de vele Sint Maartensliederen die dezelfde avond gezongen zullen worden. In Groningen en Middelstum zal luitist Israel Golani zijn medewerking verlenen aan de concerten.

17 november 2018 Der Aakerk Groningen, 20.15 uur
18 november 2018 Hippolytuskerk Middelstum, 15.00 uur

Kaartreservering (Groningen en Middelstum) reserveringen@capellagroningen.nl of 0503095698. Website www.capellagroningen.nl 

Capella Groningen zal dit programma ook op 11 november brengen in de Magnuskerk van Bellingwolde onder auspiciën van de Concertcommissie Magnuskerk Bellingwolde, aanvang 16.00 uur.

Bron & foto: Capella Groningen (28 oktober 2018)