Jij krijgt je Albert terug!
We nemen met tegenzin afscheid van een geweldige burgemeester.

Zodra je Loppersum binnenreed wist je dat er iets bijzonders aan de hand was. Overal stonden borden met de tekst: “Parkeren afscheid Albert Rodenboog”  Als dat zo vaak en veel wordt aangegeven dan moet dat afscheid wel heel bijzonder zijn. En dat was het. Middelstum-info was ook aanwezig en we maakten de volgende reportage:

30062018 Rodenboog 1

Eerst werd er in een speciale raadsvergadering afscheid genomen van deze populaire burgemeester die 15 jaar lang in Loppersum actief was. CDA Raadslid Aagtje Elderman-Star had de eer om deze bijzondere vergadering te mogen openen. Even daarvoor waren de vele gasten (veel burgemeesters, oud-burgemeester en bestuurders uit de regio) via een lange groene loper het gemeentehuis naar binnen gegaan. Hans Alders, onlangs afgetreden als Nationaal coördinator was ook aanwezig en maakte met iedereen die hij tegenkwam een ontspannen en spontaan praatje.

Gemeentesecretaris Jurry Bonnenma mocht de spits afbijten in een serie van vijf toespraken. In het kort blikte hij terug op de 15 jaar dat hij met deze burgemeester had samengewerkt. Hilarisch was zijn verhaal over hun eerste bezoek (natuurlijk allemaal in het kader van de aardbevingen) aan het binnenhof in Den Haag. Als je voor het eerst met je auto het Binnenhof op mag rijden ervaar je dat als heel bijzonder. “Dat vonden Albert en ik ook, daarom hebben we maar een extra rondje gemaakt want we wisten toen nog niet of we hier nog weleens terug zouden komen”

30062018 Rodenboog 4

Loco Burgemeester en wethouder Bé Schollema had een persoonlijk en treffende verhaal over zijn eigen kennismaking en samenwerking met de burgemeester. En dat allemaal met een knipoog naar het oude beroep van de burgemeester…”iets met elektriciteit” De titel van zijn toespraak was dan ook: “De spanningzoeker” Die spanningzoeker (soort schroevendraaier met een lampje) kreeg de burgemeester dan naafloop van zijn toespraak aangeboden. Rodenboog werd ook door Schollema geroemd om zijn passie en inzet. “Hij lijkt een beetje saai, maar als je hem beter kent is het een prachtige man met veel humor”  Hij eindigde zijn toespraak met de woorden; “Ina jij krijgt je Albert terug”

Namens de raad sprak Aagtje Elderman de scheidend burgemeester toe. Ook hier werd hij geroemd om zijn inzet en menselijkheid. Namens deze raad kreeg Albert een prachtige replica aangeboden van een schilderij van ons plaatselijke kunstenaar Henk Helmantel dat al vele jaren in de raadzaal hing. Geroerd namen Albert en Ina dit prachtige schilderij in ontvangst.

Commissaris van de Koning, René Paas was ook aanwezig om Rodenboog naar aanleiding zes kernkwaliteiten toe te spreken. “In de vele interviews is alle landelijke kranten word je de Aardbevingsburgemeester genoemd en dat is een prachtig een Geuzennaam. Maar daar doen ze je te kort mee. Je hebt zoveel meer gedaan. We nemen dan ook met tegenzin afscheid van je”

Rodenboog werd compleet verrast toen René Paas de volle raadzaal meedeelde dat de Koning het behaagde deze bruggenbouwer puur sang en Koninklijke Onderscheiding te verlenen. Geroerd nam Rodenboog deze mooie onderscheiding in ontvangst. In zijn eigen toespraak dankte Rodenboog iedereen voor de samenwerking van de afgelopen jaren en voor de KO die hij mocht ontvangen. “Deze KO wil ik opdragen aan alle Groningers die zijn getroffen door de aardbevingen en hier last van ondervinden” sprak hij met een beetje geroerde stem.

30062018 Rodenboog 2

Een groot applaus was zijn deel.  Achter in de zaal hoorde ik iemand fluisteren: “Wat toch verrekte jammer dat die man weggait” Het ambtsketen werd hierna nog officieel overgedragen aan loco burgemeester Bé Schollema en Aagtje Elderman kreeg de voorzittershamer aangeboden. Hierna eindigde Aagtje Elderman deze bijzondere vergadering. Lopend ging iedereen naar de kerk waar een hele drukke afscheidsreceptie werd gehouden.

30062018 Rodenboog 3

En voor iedereen die in de lange rij stond te wachten (vaak meer dan een half uur) had Rodenboog een persoonlijk woordje of een anekdote uit het verleden. Hij kon onze fotosessies bij de jarige Hazekamp zich nog precies herinneren. De commissaris had gelijk: We nemen met tegenzin afscheid van deze geweldige burgemeester.

Albert en Ina het ga jullie goed. Geniet van jullie welverdiende rust.

Onze fotograaf was aanwezig bij het afscheid van burgemeester Rodenboog en maakte een FOTOVERSLAG.

Bron: Team Middelstum-info (30 juni 2018) foto toestel Jannes Klaassen