De Twijde Grunneger Toalroute.

Middelstum/ Toornwerd is een mooie vernieuwde route rijker. Vanaf het Concordiaplein door de Grachtstraat, Burchtstraat en Trekweg een historisch gedeelte , dan over het Balkje richting Toornwerd. Langs het Oude Kerkenpad en de lus Ossengang , stukje Toornwerderweg en W.J.Dethmersweg staan 15 nieuwe borden met daarop Grunneger gedichten.

Mooie groene borden met gele letters, die als het ware opgaan en verweven zijn met de omgeving. Een aantal oude gedichten en nieuwe gedichten. Nieuwe gedichten van vooral dichters uit de gemeente Loppersum. Het idee om de borden van de bestaande route, die bijna 30 jaar oud was , te vernieuwen is opgepakt door Dorpsbelangen Toornwerd en Middelstum met medewerking van dichter Nane van der Molen.

Gesponsord door de Gemeente Loppersum , SNS-Fonds Middelstum en Loket Leefbaarheid/Kansrijk Groningen. De vernieuwde “Twijde Grunneger taalroute” is ook als aanvulling van de 'MooiMiddelstum-app' verkrijgbaar. Het enige wat je hoeft te doen is de app 'MooiMiddelstum' downloaden of ,als je die al had, even updaten. Mocht men de betekenis van woorden niet begrijpen dan staat er op de app een uitleg van Stoere Woorden, omtoald ien t Nederlands.

16062018 Toalroute

De opening van de vernijde Twijde Toalroute werd voortreffelijk gedaan door oud Middelstumer Bé Kuipers. Vanuit de gemeente sprak wethouder Schollema zijn waardering uit voor de prachtige aanwinst. Langs de route, die na de opening gelopen werd, werden een aantal gedichten voor gedragen door de dichters zelf. Er zijn nog een beperkt aantal ansichtkaarten met een passend gedicht door Tiny Veldhuis van de Toren in Toornwerd.

Nu kan men genieten van inmiddels 3 routes, nl. De Architectuur Route, de Historische Route en deze nieuwe Toalroute. Uiteraard zijn er op de bekende plaatsen Hippolytus kerk en Ewsum ook weer kaartjes te krijgen voor diegene die niet zo thuis is met zijn mobiel (zolang de voorraad strekt). Verder kaartjes in de mandjes bij de bakker en Marja. Veel wandelplezier toegewenst.

Bekijk het FOTOVERSLAG van de toalroute die onlangs zijn gemaakt.

Bron & foto's: Dorpsbelangen Middelstum en Toornwerd (16 juni 2018)