Randvoorwaarden verkooptraject NAM pand aan Onderdendamsterweg helder.

College van Burgemeester en Wethouders hebben vandaag (12 juni redactie) besloten onder welke randvoorwaarden het verkooptraject van het NAM-pand aan de Onderdendamsterweg 13 in Middelstum gestart kan worden.

02012018 Kraakactie

Wethouder Pier Prins: 'Het perceel aan de Onderdendamsterweg 13 in Middelstum was eind vorig jaar volop in het nieuws, onder andere door een kraakactie. Het pand heeft complexe aardbevingsschade. Na aankoop zijn NAM en de gemeente Loppersum in overleg gegaan over de toekomst van dit pand. Het betreft een zogenaamd karakteristiek pand, waarbij het karakteristieke wordt bepaald door het woonhuis. Vandaar dat, in overeenstemming met het gemeentelijk vastgesteld beleid op gebied van Cultureel erfgoed, besloten is dat het woonhuis behouden moet blijven en versterkt moet worden. NAM gaat het verkooptraject starten met een makelaar waarbij het besluit van B&W randvoorwaarde is voor potentiƫle kopers.'

31122017 Krakers 3

Karakteristiek
Het pand uit 1860 is op te delen in drie delen: het woonhuis, de tussengang en de schuur. Gemeentelijk beleid cultureel erfgoed geeft aan dat we de karakteristieken zo veel mogelijk willen bewaren. De tussengang en de boerenschuur zijn dit niet. Libau heeft aangegeven dat er sprake is van een waardevol erf waarbij een vrij fors en representatief woonhuis is gerealiseerd. Dit erf is omgracht en is omzoomd met forse boombeplanting aan de achter- en zijkant. Het voorerf heeft meerdere karakteristieke kastanjebomen.

Achtergrond
Het pand aan de Onderdendamsterweg 13 in Middelstum is bekend als complex schadedossier. NAM heeft technische rapporten laten opstellen over de bouwkundige staat en de geschiktheid voor herstel. Er zijn meerdere expertbeoordelingen. De uitkomsten van de technische beoordelingen zijn voor NAM en particuliere eigenaren aanleiding geweest om over te gaan tot uitkoop. Het eigendom is overgegaan naar NAM.

Bron: Gemeente Loppersum (13 juni 2018) foto toestel Archief