TWIJDE TOALROUTE OP DOORD wordt heropend met poëzie en muziek.

Op zondagmiddag 27 mei, wordt de geheel vernieuwde Twijde Toalroute Middelstum/Toornwerd om 14.30 uur heropend op het Concordiaplein in Middelstum door oud Middelstumer dhr. Bé Kuipers.  Inloop vanaf 14.00 uur. Het is ongeveer een 2 km lange wandeling, die de wandelaar door een historisch deel van Middelstum leidt, dan over het Balkje naar het idyllisch klein wierdedorp Toornwerd .

18052018 Toalroute3

Lopend over het Oude kerkenpad omringd door het landschap met hier en daar een mooi gedicht in het Gronings, totaal 15 stuks, op een groene borden, die op gaan in het landschap. Deze Toalroute van Doord, zoals Toornwerd op zijn Grunnegers heet, is nu opgeknapt en uitgebreid met gedichten van Annie Mekel, Anna de Vries-Maarhuis, Tiny Veldhuis, Hans Elema, Simon van Wattum en Nane van der Molen. Opknappen van de wandelroute door dit prachtig wierden dorpje was beslist noodzakelijk. Palen met borden hingen scheef, waren beschadigd, lelijk geworden of een enkele was zelfs geheel verdwenen.  De Dorpsbelangenverenigingen Toornwerd en Middelstum hebben de handen ineen geslagen om de route op te knappen. Dit is financieel mede mogelijk gemaakt door de gemeente Loppersum, SNS-Fonds Middelstum en Loket Leefbaarheid/ Kansrijk Groningen.  Aansluitend aan de opening zal de route worden gewandeld. Deelname aan de wandeling is gratis.

18052018 Toalroute 1 18052018 Toalroute2

De wandeling eindigt deze keer bij de Doopsgezinde kerk in Middelstum, waar de Culturele Raad Middelstum een concert organiseert van de bekende muzikante en zangeres Maaike Roelofs met het project ‘Lienen aan Locht’ en daarmee de Groningse wortels van haar vader , dichter en jurist Lerus Roelofs, eert. Verschillende componisten hebben zijn gedichten naar muziek vertaald. Met haar warme, diepe stem vertolkt Maaike op indringende wijze de aldus ontstane liederen (zie ook www.maaikeroelofs.nl). Entree € 12,50 inclusief koffie/thee.

 Na afloop van het concert kan nog genoten worden van een Gronings driegangen menu met welkomstdrankje voor € 27,50 bij Herberg In de Valk. Reserveren voor het diner is noodzakelijk , kan bij de Culturele Raad. info@cultureleraad-middelstum.nl of 551655

Naar wens kan deelgenomen worden aan één, twee of alle drie activiteiten. Gratis routekaartjes van de Toalroute liggen op de bekende plaatsen waar ook de historische en architectuur routes liggen . De Toalroute is ook te downloaden via de app “Mooi Middelstum” .

Bron & foto's: dorpsbelangen Toornwerd / Middelstum (18 mei 2018)