Loppersum Vooruit grote winnaar gemeenteraadsverkiezingen 2018.
D’66 verdwijnt in Loppersum van het politiek toneel.

Toen burgemeester Rodenboog de eerste uitslagen van de wat kleinere dorpen voorlas waren de mannen van Loppersum Vooruit nog niet eens in het gemeentehuis. Die eerste uitslagen lieten al snel zien dat het een hele succesvolle avond voor Loppersum Vooruit zou worden. Toen als laatste de uitslag van stembureau Loppersum binnen kwam werd er voor het eerst een beetje gejuicht in het de grote hal van het gemeentehuis. En dat gejuich kwam toch voornamelijk van de aanhangers van Loppersum Vooruit. Zij waren in het dorp veruit de grootste partij en hiermee ook de grootste partij van de gemeente Loppersum.

22032018 GRV 1

Opmerkelijk was het grote verlies van het CDA, zij verloren maar liefst 222 stemmen. Wethouder en lijsttrekker Pier Prins had geen idee waar dit verlies vandaan kwam maar was allerminst aangeslagen. “Als coalitie hebben we het helemaal net zo slecht gedaan en behouden we gewoon de meerderheid. We hebben stuivertje gewisseld met de PVDA, we hebben net 8 stemmen minder dan hun deze keer, dus geen derde zetel deze keer”

22032018 GRV 9

De avond was wel erg zuur voor voor onze dorpsgenoot Jacomine Meyling. Haar partij D’66 (bij de vorige verkiezingen nog samen met Gemeente Belangen) werd volledig weggevaagd. Ze had zelfs te weinig stemmen voor een zetel in de raad en zal de politiek noodgedwongen moeten verlaten.

22032018 GRV 4

Aagtje Elderman (fractievoorzitter CDA) betreurt het vertrek van Meyling: “We zullen haar kennis en inbreng zeker missen. Vooral op het gebied van de WMO was zij degene die het meeste kennis in huis had. Zij hield ons scherp.”

Toch liep Jacomine niet weg voor haar verantwoordelijkheid en gaf ze op het einde van de avond nog een keurig interview aan een journalist van RTV Noord die al de hele avond jacht op haar maakte.

22032018 GRV 11

Bé Prins van de ChristenUnie moest ook wat zetels inleveren maar dat aantal was nog te overzien; “Dat komt omdat je Middelstum van Loppersum wilde laten scheiden” plaagde naamgenoot en wethouder Bé Schollema hem.

22032018 GRV 2

En die laatste Bé liep nadat de uitslag binnen was, de hele avond met een grote glimlach op zijn gezicht door de gezellig volle zaal. Zijn partij (PvdA) had het bijzonder goed gedaan en werd met deze uitslag de tweede partij van Loppersum.

22032018 GRV 8

Ook de mensen van Groen Links waren meer dan tevreden met de uitslag. Of dit nu te maken heeft met het “Jesse Effect” of dat de campagne heel goed is geweest is niet duidelijk. Dorpsgenoot Anneke Knip (tweede op de lijst) had dit in ieder geval niet verwacht en met een grote waaier van papier probeerde ze haar hoofd dat van de spanning behoorlijk rood was geworden wat koel te houden.

22032018 GRV 5

Lijsttrekker Geert Jan Reinders (beoogd wethouder) kwam ook pas binnen toen de uitslag al bekend was. Gelaten liet hij de vrolijkheid over zich heenkomen.

22032018 GRV 6

“Morgen nog niet maar heel binnenkort ga ik maar eens met alle lijstrekkers in gesprek om te zien waar we op uit komen” sprak hij nuchter zoals altijd.

De vermoedelijke zetelverdeling ziet er als volgt uit:

Loppersum Vooruit 3
PVDA 3
CDA 2
Groen Links 2
Christen Unie 2
VVD 1

22032018 GRV 3 22032018 GRV 7

Reinders moet hier een werkzame en goede coalitie uitsmeden die de komende 2,5 jaar aan de slag gaat om Loppersum goed door de herindeling te loodsen.

22032018 GRV 10

En dan is het altijd de vraag: Zal er onder leiding van Loppersum Vooruit een mooie nieuwe coalitie worden geboren of is de oude coalitie zo aan elkaar gehecht dat samen verder willen?

We zullen het heel binnenkort weten.

Bron: Team Middelstum-info (22 maart 2018) foto toestel Jannes Klaassen