Grote draagkracht voor Dorpscoöperatie.
Je doet het met elkaar.

“Beste dorpsgenoten” …. Met deze woorden heette Jacomine Meyling de ruim 150 bezoekers welkom in de bovenzaal van Vita Nova. “Toen we deze avond voorbereiden hadden we het over 20 of misschien ook wel 100 bezoekers, maar dit aantal hadden we nooit verwacht” zei een enthousiaste Meyling.

08032018 Dorpscooperatie 1

Een aantal weken terug zijn er 1200 enquêtes in het dorp en omgeving verspreid om te onderzoeken of er belangstelling was voor een dorpscoöperatie en te kijken wat mensen belangrijk vinden voor de leefbaarheid. Op deze avond zou de uitslag besproken worden.

Nadat Jacomine de leden van de werkgroep die de enquête samen met bureau CMO STAMM heeft voorbereid heeft voorgesteld krijgt Yke Toepoel (lid van de voorbereidingsgroep) het woord.

Yke Toepoel blikt nog even terug naar die zwarte dag (nu ruim een jaar geleden) toen duidelijk werd dat het Hippolytushoes misschien wel gesloten zou moeten worden.  “Als ’t eenmaal weg is komt nooit meer terug” vertelde Toepoel de volle zaal en je merkte aan de aanwezigen dat iedereen het hier wel mee eens was.

08032018 Dorpscooperatie 2

Om deze sluiting te voorkomen is er een werkgroep aan de gang gegaan om te onderzoeken wat er mogelijk is. Duidelijk moet in ieder geval zijn dat er een balans moet komen professionele zorg en vrijwillige zorg. Zorg zoals het altijd is geweest zal niet meer gaan maar om nu alles over te laten aan mantelzorgers dat bleek ook onmogelijk. “Mantelzorgers kunnen het nu al niet meer aan”

Fenna Bolding van bureau CMO STAMM neemt met ons de resultaten van de enquête door. De respons (aantal ingeleverde enquêtes) is met ruim 30% enorm hoog. “In vergelijking met andere dorpen doen jullie het heel goed. Met deze uitkomst kan ik jullie feliciteren” vertelt Bolding. Nu al is duidelijk dat er in het dorp grote draagkracht is om een coöperatie op te richten voor versterking en leefbaarheid en zorg voor ’t dorp Middelstum e.o.

“Ik ben hier in een daadkrachtig en warm dorp terecht gekomen Er werden in de enquête maar liefst 385 vormen van hulp aangeboden door dorpsgenoten voor dorpsgenoten”

08032018 Dorpscooperatie 3

(De complete uitslag van de enquête is HIER te lezen)

 Na deze voorlichting was er nog volop gelegenheid om vragen te stellen.

 Gerrit Littel bijt de spits af met een mooie vraag: “Prachtig dat jullie dit doen, maar hoort dit niet bij de overheid”?

Iemand anders doet een oproep naar de zorgverzekeraars: “Kom op zorgverzekeraars…. Jullie hebben genoeg aan ons verdiend. Zorg dat het Hippolytushoes openblijft”

De inspreker die het meeste indruk maakt is een medewerker van dat Hippolytushoes: “Weten jullie wel hoe erg het is bij ons? Soms hebben we het idee dat het dorp dit niet eens goed weet. Er kunnen 60 mensen bij ons wonen. Er wonen nog maar een kleine 30 mensen. Er zijn meer brievenbussen afgeplakt dan dat er open zijn. En dan al die lange gangen met die dichte en lege kamers. Er komen geen mensen meer bij, er gaan alleen mensen af. Dat maakt dat veel bewoners en personeel zich heel veel zorgen maken. Wij hebben het dorp nodig en de bewoners hebben jullie nodig. Kom eens langs voor een kop koffie”

08032018 Dorpscooperatie 4

Tegen deze indrukwekkende oproep kon bijna niemand op en dat voelde je aan de vele aanwezigen. Het gaf een soort van strijdlust waar geen enkele peptalk tegenop kan.

Na afloop konden mensen aangeven of ze dit initiatief wilden ondersteunen en mee wilden helpen bij de oprichting van deze coöperatie.

Een zeer bemoedigende avond met veel nieuwe mogelijkheden voor het dorp.

OP 10 april wordt er in het Hippolytushoes een “Doe avond” georganiseerd. Deze werkgroep kan het niet alleen en daar is hulp bij nodig. Doet u ook mee? Alle informatie over de voortgang van deze coöperatie is te volgen via deze site.

Bron: Team Middelstum-info (8 maart 2018) foto toestel Jannes Klaassen