Het waren vijf onvergetelijke dagen.
Ze zijn nog niet van ons af!

Alle spullen liggen alweer in de auto van Marko die op de modderige oprit klaar staat voor vertrek. De kamer en keuken zijn weer keurig opgeruimd. Op de schoorsteenmantel staan nog twee kaarsjes te branden met een klein Gronings vlaggetje. “Gronings hoop” Aan de muur hangt nog ergens een brief van de NAM die de krakers oproept om te vertrekken.

03012017 Krakers Verlaten Pand 3

Het is halftien en RTV Noord is al druk in de weer om het echtpaar te interviewen voor een live uitzending voor de radio. Toch valt de media-aandacht een beetje tegen want er lopen verder geen fotografen of andere cameraploegen rond.

03012017 Krakers Verlaten Pand 2

Als je iets wat vaker doet raak je eraan gewend. Geroutineerd geven Marko en Mariska nog een interview voor de TV ( RTV noord) Mariska vertelt opnieuw haar verhaal. “We gaan er nu wel uit maar ze zijn nog niet van ons af. Komende donderdag heeft de NAM een gesprek met de gemeente Loppersum en daar nodigen we ons zelf maar even vooruit”

Je merkt dat ze haar best moet doen om niet in huilen uit te barsten.

Een vijftal sympathisanten is langsgekomen (Jan Dales van Loppersum Vooruit en buurvrouw Bos) om ze straks uit te zwaaien.

Iedereen zit eigenlijk een beetje te wachten op een afgevaardigde van de NAM die er om tien uur zou zijn. “Ik denk dat de NAM het laat afweten” zegt Marko toch wel iets wat teleurgesteld. En hij heeft gelijk er is niemand gekomen.

03012017 Krakers Verlaten Pand 1

Op de stoep van “hun” huis wordt een flesje champagne opengetrokken om deze toch wel legendarische actie en op punten gewonnen wedstrijd tegen de NAM te vieren. Het applaus van een groepje mensen waait wat weg met de wind. Deze actie had een beter slot verdiend.

Een kapot gewaaid spandoek dat half op de grond ligt is het enige wat ons nog herinnerd aan deze actie als iedereen weg is.

Onze fotograaf was aanwezig en maakte een FOTOVERSLAG.

Bron: Team Middelstum-info (3 januari 2017) foto toestel Jannes Klaassen