RUG doet onderzoek naar hypotheken.

Prof de Kam van de RUG doet op verzoek GBB onderzoek naar hypotheken. Door mijnbouwschade en aardbevingen staat de waarde van veel woningen en bedrijfspanden in Groningen onder druk. Regelmatig horen wij van onze leden dat zij hierdoor ook zorgen of problemen hebben met betrekking tot hun hypotheek.

Het bestuur van de Groninger Bodem Beweging vindt het belangrijk om meer inzicht te krijgen in wat deze problemen zijn, hoe ernstig de problemen zijn en hoeveel leden daarmee te maken hebben. Op grond daarvan kunnen wij beter gefundeerd aandacht vragen voor dit aspect van de gaswinningsproblematiek, en pleiten voor maatregelen om eigenaren tegemoet te komen.

Geld

In januari 2017 heeft het GBB-bestuur een Werkgroep Hypotheken samengesteld die een Plan van Aanpak voor het onderzoek heeft opgesteld. De Werkgroep Hypotheken heeft vervolgens professor George de Kam van de Rijksuniversiteit Groningen gevraagd om een enquĂȘte te houden onder de leden van de GBB.

George de Kam doet al een aantal jaren onderzoek naar de gevolgen van aardbevingen voor de woningmarkt in Groningen, voor meer informatie zie http://www.rug.nl/staff/g.r.w.de.kam. Hij wordt voor dit onderzoek bijgestaan door student-assistent Jelte van den Broek.

De ruim 3600 leden van de GBB zijn begin juni benaderd om deel te nemen.

Bron: Groninger Bodem Beweging (15 juni 2017) foto toestel Archief