‘Aardbevingsstress onderschat’

Bewoners van het Groninger aardbevingsgebied hebben regelmatig last van aardbevingsstress, maar verbinden de stress lang niet altijd aan de bevingen. Dat is een van de belangrijkste conclusies die Janine Groeneveld, Menzis-regioregisseur voor Noord Nederland, trekt na de derde dialoogavond in Warffum. De dialoogavonden zijn door het verzekeringsbedrijf opgezet om dorpsbewoners in een ontspannen en vertrouwde sfeer te laten praten over hun aardbevingsklachten.

„Na even aftasten, deelden alle deelnemers hun persoonlijke verhaal”, zegt Groeneveld, die alle drie bijeenkomsten in Warffum bijwoonde. Binnen de groep van zo’n twaalf mensen, waaronder ook de lokale huisarts, bleek het belang om het eigen verhaal te delen groot te zijn. „De deelnemers zeggen dat erover praten heeft geholpen om in te zien waar sommige van hun gezondheidsklachten vandaan komen.”

 01042017 Stress

Stressklachten
Volgens Groeneveld voelen de deelnemers zich vooral gebaat bij het persoonlijke besef van hun klachten. „Door dat inzicht kunnen ze nu ook met de stressklachten aan de gang”, zegt Groeneveld. Toch voelt lang niet iedereen zich aangetrokken tot een praatgroep. „De sessies in Eenrum en Middelstum zijn vooralsnog niet doorgegaan vanwege gebrek aan animo.”

Het verbaast Groeneveld enigszins, omdat huisartsen in de buurt ook bevestigen dat er veel stressklachten zijn. „Met name mensen die last hebben van slapeloosheid, die sneller prikkelbaar zijn of lichamelijke klachten als hoofd- en rugpijn hebben”, zegt Ryanne Addink, huisarts in Middelstum. „Dat zijn veelvoorkomende symptomen van stress die mensen inderdaad niet direct linken aan aardbevingen.” Ze kan niet goed verklaren waarom mensen in Middelstum zich niet voor de dialoogavonden hebben opgegeven. „De flyers werden regelmatig meegenomen”, zegt Addink. „Wat ik me kan voorstellen is dat mensen moe gestreden zijn. Dat ze denken er niets aan te hebben.”

In Warffum staat inmiddels een vierde sessie op de planning. „Dan gaan we het erover hebben hoe we het dialoog door kunnen zetten”, zegt Groeneveld. „We willen de mensen uit het dorp graag helpen zelf iets permanents op te zetten. Samen kunnen we misschien ook bedenken hoe we een groter publiek kunnen bereiken.”

Bron: Dagblad v/h Noorden (24 mei 2017) foto toestel Archief