Kunst uit ‘bak van Coby’ in Middelstum blijkt parel.

Inbrengwinkel Koor€Rinkel uit Middelstum herbergt een bijzonder kunstwerk uit 1704. Het liefst zouden ze het werk aan een museum verkopen. Wie wel eens naar Tussen Kunst & Kitsch kijkt, kent er talloze voorbeelden van: mensen die voor een paar euro curiosa op de kop hebben getikt, die van onschatbare waarde blijken te zijn. Dat zal ze bij inbrengwinkel Koor€Rinkel in Middelstum niet snel gebeuren. Daar weten ze wat ze in huis hebben. En ze zijn er maar wat content mee.

28042017 Vermeer 1

Bak van Coby
Begin maart ontdekte secretaris Coby Westerhof een bijzondere tekening. „Mensen van het sorteerteam kwamen dit werk tegen en besloten het in ‘de bak van Coby’ te leggen.” Degene die het werk had ingebracht, was niet meer te achterhalen. Bij twijfel over waarde of afkomst van ingebrachte spullen is dat vaste prik, legt Westerhof uit. „Ik werk hier meer dan tien jaar en heb er dus wel een beetje oog voor ontwikkeld”, lacht ze. Zelf was ze naar eigen zeggen meteen ‘helemaal blij’ toen ze het werk zag. „Ik hou ontzettend van kunst, dus mijn hart maakte wel een sprongetje."

Navraag bij Henk Helmantel (‘mijn achterbuurman’ aldus Westerhof) leert dat ze echt iets bijzonders in huis hebben. Het blijkt te gaan om een gewassen tekening van Jan Vermeer van Haarlem II (1656-1705), een kunstenaar uit de Gouden Eeuw. Werken van hem – veelal landschappen – hangen in het Teylers Museum in Haarlem, het Boijmans van Beuningen in Rotterdam en in Madrid. En nu dus ook in Middelstum, al ligt het elders in een kluis.

28042017 Vermeer 2

Musea
Westerhof en Van Leeuwen weten meteen dat ze dit werk ook bij een museum willen aanbieden. „Zo kunnen we zorgen dat veel mensen het te zien krijgen, en dat het niet zomaar ergens in een laatje verdwijnt”, licht Van Leeuwen toe. Ze schrijven het Groninger Museum, het Boijmans van Beuningen, het Teylers Museum en het Frans Hals Museum aan. Tot nu toe zonder succes: de musea onderkennen de waarde van het oude werk, maar hebben zelf al genoeg van de kunstenaar in huis. Het Groninger Museum laat weten het werk zeer mooi te vinden, maar te betreuren dat de maker niet uit Groningen komt.

Dus, wat nu? ,,We geven niet op’’, zegt Westerhof. Nog niet alle musea hebben gereageerd. En, wat willen ze er eigenlijk voor hebben? Westerhof en Van Leeuwen lachen. Daar doen ze geen uitspraken over. „Maar het bedrag gaat naar een goed doel.”

Bron: Dagblad v/h Noorden (28 april 2017) foto toestel Koor€Rinkel