Loppersum zegt voorzichtig ‘ja’ tegen Delfzijl en Appingedam.

De gemeenteraad van Loppersum koos dinsdag unaniem voor een ‘verloving’ met Delfzijl en Appingedam. Een ‘noodgedwongen’ keuze. Het was de enige reële optie die overbleef. De provincie gaf eerder dit jaar toestemming voor een fusie tussen Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond. Tot woede van alles en iedereen in Loppersum, die Eemsmond er ook graag bij hadden gehad.

31122016 Uw mening

Het duurde even voordat die teleurstelling verwerkt was. Maar alle fracties zijn inmiddels toe om de eerste stap te zetten. Dat is een onderzoek naar de haalbaarheid en financiële gevolgen van de fusie en, even belangrijk: de gesprekken ‘open en transparant’ in te gaan. Hoewel het ook Delfzijl een lief ding was geweest als Eemsmond bij het drietal in het huwelijksbootje was gestapt, is de havenstad al langer toe aan samengaan met Loppersum en Appingedam. In die laatste gemeente zijn er nog twijfels. Al lijkt daar inmiddels een meerderheid te ontstaan voor DAL.

Burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl zei eerder in het Dagblad van het Noorden dat ‘een beetje haast’ maken geen kwaad kan. Hij wil graag duidelijkheid voor de raadsverkiezingen in maart 2018. DAL kan dan op 1 januari 2020 van start. Haast is er in Loppersum nog niet. PvdA-fractievoorzitter Lies Oldenhof: ,,We moeten deze stap zonder meer zetten. Maar laten we eerst eens inzicht in het een en ander krijgen.’’

Bron: Dagblad v/h Noorden (19 april 2017) foto toestel Archief