De Paashaas brengt een bezoek aan de Klaproosstraat.

In de Klaproosstraat in Middelstum kregen de kinderen op 2e paasdag bezoek van de Paashaas. De ouders hadden op diverse plaatsen chocolade eieren verstopt die de kinderen samen met de Paashaas mochten gaan zoeken. Na het zoeken van de eieren was er tijd om broodjes te bakken, cupcakes te versieren en eieren te beschilderen.

17042017 Paashaas Klaproosstraat 1 

Voor de kinderen was er ranja en voor de ouders was er een kop koffie of thee. Het was voor de Klaproosstraat het tweede evenement welke men met de straat had georganiseerd na het wegvallen van buurtvereniging “De Appelhof” enkele jaren geleden. Ouders en kinderen kijken met een tevreden gevoel terug op deze leuke activiteit in hun straat welke zeker een vervolg gaat krijgen.

Betekenis Paashaas.
De paashaas is een fictieve haas waarvan aan kinderen wordt verteld dat hij paaseieren brengt op Pasen. De paashaas is de niet-godsdienstige personificatie van het van origine christelijke paasfeest. In katholieke regio's (België, Frankrijk, zuiden van Nederlands Limburg) vertelt men de kinderen dat de paaseieren door de paasklokken gebracht worden. De klokken zijn na het luiden tijdens het Gloria van de H. Mis op Witte Donderdag naar Rome vertrokken om er de eieren te halen. Deze klokken hebben de vorm van kerkklokken met vleugeltjes en vliegen door de lucht.

17042017 Paashaas Klaproosstraat 2

Met de commercialisering van feestperiodes, worden zowel eieren als hazen en klokken in chocoladevorm verkocht. In Nederland heeft de haas een mandje op zijn rug met daarin een paar eieren. Sommige kinderen wordt verteld dat de paashaas ze verstopt, bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon tussen de planten. Een enthousiaste speurtocht op paasmorgen hoort uiteraard bij deze traditie. Tegenwoordig wordt dit vaak met chocolade-eieren gedaan. Ook wordt de haas veel gebruikt in kunst in de vorm van beeldjes en paasschalen rond de paastijd. Ook worden beeldjes en eieren vaak beschilderd. (Bron: Wikipedia)

Onze fotograaf was aanwezig in de Klaproosstraat en maakte een FOTOVERSLAG.

Bron: Team Middelstum-info (17 april 2017) foto toestel Janneke van der Laan.