Minister Kamp vernietigt laatste restje
vertrouwen in overheid en NCG!

Minister Kamp gebruikt een MOAB (Mother of all Bombs; Amerika’s grootste bom) aanpak om succesvol in Groningen het laatste restje vertrouwen in de overheid en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), dhr. Alders, te vernietigen.

Minister Kamp 

De brief van minister Kamp aan de Tweede Kamer over hoe het geregeld gaat worden in het gaswinningsgebied met de afhandeling van schades maakt een bloedig einde aan elk geloofwaardig overleg over een ander schadeprotocol met de NCG. Zie brief. Het niet werkende Witteveen + Bos schadeafhandelingsproces, gehanteerd in Emmen en in het buitengebied van het Groninger gasveld waar het niet in staat was om ook maar één (1) gaswinningsschade te herkennen, wordt gepoogd eenzijdig op te leggen in Groningen. Dit protocol werd eerder in opdracht van de NAM gehanteerd. De NAM bepaalt dus middels haar vazal, minister Kamp, alsnog hoe in Groningen de schade wordt afgehandeld. Chapeau! En geframed wordt dat de GBB, als lid van de Maatschappelijke Stuurgroep bij het experiment met Witteveen en Bos betrokken was. Het tegendeel is het geval!

23072016HansAlders

Contra expertise is straks niet meer mogelijk, de juridische arbiters verdwijnen, een ‘onafhankelijke’commissie schade wordt ingesteld door Economische Zaken (EZ). Opmerkelijk deze rol van EZ, aangezien EZ als deel van de overheid mede schuldig is aan datgene wat in Groningen gebeurt. De slager ( NAM) die zijn eigen vlees keurt, wordt daarmee vervangen door de mede vennoot van de slager. Hoezo onafhankelijk? De NCG had met de Maatschappelijke-en Bestuurlijke Stuurgroep afgesproken om een traject in te gaan om te leren van de fouten uit het verleden en nu wel een goed schadeprotocol te maken. De brief van minister Kamp maakt daar een einde aan voordat het daadwerkelijk is begonnen.

Conclusie
De Groninger Bodem Beweging trekt zicht terug uit het ‘overleg’ over een nieuw schadeafhandelingsprotocol, tenzij publiekelijk geloofwaardig wordt aangetoond dat er wel sprake zal zijn van een open proces om te komen tot een nieuw schadeprotocol. En geen enkel eindpunt al vast staat. De GBB blijft wel in de Maatschappelijke Stuurgroep. De NCG heeft er immers recht op om steeds weer geconfronteerd te worden met de gevolgen van het beleid in het gaswinningsgebied.

Bron: Groninger Bodem Beweging (16 april 2017) foto toestel Archief