Ludieke acties uit het aardbevingsgebied.

De nieuwe actiegroep Van Graan Naar Banaan wil een positief geluid uit het aardbevingsgebied laten horen. ,,Dat geeft nieuwe energie.’’ ,,We willen op geen enkele manier de ellende van anderen bagatelliseren”, zegt Elke Meiborg van Van Graan Naar Banaan (VGNB). „Maar wij merken zelf dat het heel relativerend werkt om af en toe een grap te maken. Waar mogelijk: blijf positief. Dat houdt ons op de been.”

15042017 zwarte vlag

Dramatische verhalen
Al tijden komen zes vrienden uit Middelstum bij elkaar over de vloer, vertelt Meiborg. Allemaal hebben ze aardbevingsschade aan hun huis. En allemaal kennen ze de dramatische verhalen van buren en bekenden. Wat doe je dan? Nou, dan richt je een actiegroep op. Niet voor nieuws of informatie. ,,Want daar zijn er immers al genoeg van’’, zegt Meiborg. „En goede ook.” Maar wel om een ander geluid te laten horen. De website van VGNB laat namelijk geen onduidelijkheid over hun missie bestaan: ‘VGNB wil op een ludieke, positieve en montere manier strijd voeren voor het stopzetten van de gaswinning en een ruimhartige financiële compensatie’, staat er. Wat is er zoal op te vinden?

‘Flora-en-faunahoekje’
De website van VNGB heeft onder andere een ‘flora-en-faunahoekje’, waar dieren uit het gebied geportretteerd worden. Ook is er een zogeheten NAM shame list te vinden, waar mensen verhalen kunnen posten ‘waar de NAM zelf het schaamrood van op de kaken mag krijgen’. Er is een fotogalerij waarop alle acties omtrent de aardbevingen in beeld worden gebracht. En ook de naam is niet voor niks gekozen natuurlijk: ‘financiële belangen en ondoorzichtige constructies zijn belangrijker geworden dan onze burgers’, valt er te lezen. Wat wil de actiegroep de komende tijd bereiken? Meiborg valt even stil. „Eerlijk gezegd zijn we nog ongelofelijk aan het brainstormen. Daarom hebben we de website ook opgezet: om met zoveel mogelijk mensen in contact te komen. Zodat mensen zin krijgen om iets te doen. Weet je wat het is? Van iets doen krijg je positieve energie, terwijl deze ellende juist zoveel energie kost.”

23042016PersberichtGBB 1 

Gaskraan dicht
Een ding staat al gepland: op 16 augustus is het vijf jaar geleden dat de beving bij Huizinge plaatsvond. „Hoe mooi zou het zijn dat heel Groningen dan een zwarte vlag halfstok hangt? Wij gaan door, alles om die gaskraan dicht te krijgen. We zijn dan wel positief ingesteld, maar ook voor ons is dat de enige oplossing.”

Bron: Dagblad v/h Noorden (15 april 2017) foto toestel Archief