Feestelijke middag Buurtzorg Loppersum en Middelstum.

“Het begint met een vijftal mensen, Ze werken bij een grote zorginstelling, maar willen het anders. Menselijker, eenvoudiger, minder bureaucratisch. Ze nemen ontslag om voor zichzelf te beginnen. Een hele stap, want niet iedereen in de Nederlandse zorgbranche, zit op verandering te wachten. Van de vijf zijn er nog drie over: Art Leferink, Gonnie Kronenberg en Jos de Blok trekken de kar nu al meer dan 10 jaar.” Zo begint het jubileumboek van Buurtzorg Nederland. Het boek is uitgegeven in het kader van het 10-jarig bestaan van Buurtzorg Nederland.

31032017 Buurtzorg 1

Wat begon met deze vijf mensen in 2006, is uitgegroeid tot een landelijke organisatie met meer dan 800 teams en meer dan 10.000 medewerkers, waarvan 50 medewerkers in Almelo die de landelijke de overhead organiseren. Ieder team, maximaal 12 medewerkers, werkt in zijn eigen gebied en is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen het eigen thuiszorgteam. Het team regelt alles van A tot Z zelf. Er komen geen managers of telefonistes aan te pas. Dus kostenbesparend. Bij buurtzorg zijn de kleine lijnen in de zorg o zo belangrijk. Zo zal de zorg menselijker worden. Minder verschillende handen aan het bed. Bij Buurtzorg kunt u terecht voor alle zorg op verpleegkundig en verzorgend gebied.

31032017 Buurtzorg 2

Ook in het buitenland is er belangstelling voor het concept wat Buurtzorg zo efficiënt maakt. Er zijn teams gestart in Zweden, Engeland, Duitsland, Zwitserland, België, Schotland, Canada, Amerika en er is belangstelling voor de werkwijze vanuit Japan en China. De werkwijze van Buurtzorg (geen hiërarchie, laat het team alles zelfstandig organiseren) wordt ook bij andere organisaties toegepast. Wanneer een team uit meer dan 12 personen bestaat, zal er gesplitst gaan worden. Vanuit het team TenBoer is hier in 2011 team Loppersum ontstaan. Dit team bestond dus in 2016 5 jaar. Het team Middelstum is vanuit Loppersum ontstaan en bestaat nu 2 jaar.

31032017 Buurtzorg 3

Om dit heugelijke feit te vieren hebben de teams Loppersum en Middelstum een informatieve maar vooral feestelijke middag voor clienten, familie, mantelzorgers en zorgpartners van georganiseerd bij “Vita Nova” te Middelstum. Dit feest werd gistermiddag (donderdag 30 maart) gehouden.

Onze fotograaf was aanwezig bij de feestelijke middag van Buurtzorg en maakte een FOTOVERSLAG.

Bron: Buurtzorg Loppersum/Middelstum (31 maart 2017) foto toestel Janneke van der Laan