Wij zijn de vrouwenraad!
Het clubje waar men jaren lang van praat.

Wie 27 jaar geleden had gezegd dat de film die gemaakt was van de cabaretvoorstelling van de vrouwenraad in 2017 een propvolle zaal zou trekken was waarschijnlijk voor gek verklaard. Niets is echter minder waar. Op zaterdagmiddag 11 februari heette Meindert Schollema (Voorzitter Historische vereniging Middelstum en organisator van deze middag) iedereen van harte welkom in de propvolle recreatiezaal van het Hippolytushoes.

12022017-Cabaret-Hippolytushoes-1

Volgens Kees Geut was het er tijdens een activiteit nog nooit zo druk geweest. Ruim 130 mensen ( bewoners Hippolytushoes maar ook veel dorpsgenoten en oud dorpsgenoten) waren naar de zaal gekomen om een video te bekijken die 27 jaar geleden was gemaakt van deze cabaretvoorstelling geschreven en geregistreerd door Hindrik Scholema. “Het viel niet mee om van die oude opnames een goede digitale weergave te maken” Vertelt Kees Geut ons. “Gerard Stuitje en ik hebben dagen achter de computer gezeten om er iets van te maken”

12022017-Cabaret-Hippolytushoes-2

De voorstelling geeft ons een inkijkje in de jaren 80-90 toen de vrouwenraad erg actief was en bij bijna alle dorpsactiviteiten betrokken was. De legendarische busreisjes, lijstcollectes, speelweek, fietsclub, tafeltje dekje en de fietsclub passeren de revue. Activiteiten van bijna 30 jaar geleden maar bij sommige stukjes actueler dan ooit. Ook in deze oude voorstelling is er al sprake van bezuiniging op de ouderenzorg want er moeten 2 personen op één kamer geplaatst worden.

12022017-Cabaret-Hippolytushoes-3

Dat humor tijdloos is werd deze middag weer eens duidelijk. Grappen waar 27 jaar gelden om gelachen werd waren nu opnieuw een schot in de roos en zaal lachte massaal mee. Dankzij de ondertiteling (dank aan Gerard Stuitje) kon er goed worden meegezongen en dat deed men dan naar hartenlust. Het nummer “Hol mien hand vast in joen hand” gezongen door een toen al op leeftijd zijnde Aafke Dam bezorgde menig bezoeker kippenvel op rug en armen. Je zag en voelde de emotie door de zaal gaan. Meezingen was voor een aantal mensen zelfs moeilijk omdat er een vervelende kikker in hun keel zat.

12022017-Cabaret-Hippolytushoes-4

Meindert Schollema bedankte op het einde van de middag iedereen voor zijn of haar aanwezigheid en gaf aan dat de Historische Vereniging ging onderzoeken of er vaker van dit soort middagen in het Hip. Hoes georganiseerd kunnen worden. Niemand had 27 jaar gelden kunnen vermoeden dat het liedje waar de voorstelling mee begon en eindigde ( Wij zijn de vrouwen raar...wij zijn de vrouwen raad...het clubje waar men jaren lang van praat) meer uit zou komen dan deze middag.

Bekijk het FOTOVERSLAG welke is gemaakt van deze middag.

Bron: Team Middelstum-info (12 februari 2017) foto toestel Jannes Klaassen & Janneke van der Laan