Als je huis in zes containers past.
Sloop woning Oude Schoolsterweg bijna afgerond.

Met zijn handen diep in de zakken staat één van de slopers van Steenhuis roerloos te kijken naar de verrichtingen van zijn collega die in de kraan zit. Met veel routine vult hij de grote groene container die op de oprit met brokken steen en de resten van wat eens een schutting is geweest. Hier stond vorige weekend nog een prachtige authentieke oude woning.

03022017-Sloop-Huis-1

Het geluid van brekende stenen en knarsend hout gaat je, als je er goed over nadenkt, door merg en been. Dit geluid hoor je alleen maar als er echt gesloopt wordt. En gesloopt is er de afgelopen week. In slechts 4 dagen tijd werd de karakteristieke woning van de familie Eilander met de grond gelijk gemaakt. Wat rest is een stapel stenen en hout die op de grond liggen te wachten tot dat ze door de bek van de grijper ook in de container worden gegooid. Regelmatig staat er iemand stil om te kijken naar de verrichtingen van de twee slopers.

03022017-Sloop-Huis-2

Veel wordt er niet gepraat en de mensen die staan te kijken bedrukt en droevig. “Dit is toch echt niet best, hoeveel huizen zullen er nog volgen” hoor ik iemand zeggen. De grote groene container is bijna vol en een nieuwe container is in aantocht. “Dat wordt dan de zesde container” vertelt iemand mij. En dan besef je dat dit mooie huis in zes groene containers van de firma Steenhuis past. Het huis waar vele jaren gezinnen gelachen, gehuild en geleefd hebben . Een huis dat niet meer te redden was omdat de herstelkosten ontstaan door de bevingen te groot zijn.

03022017-Sloop-Huis-3

Straks een kale lege plek lijkend op een slecht gebit die iedereen doet herinneren hoe groot de impact van bevingen kunnen zijn. “Wat een geluk dat Eilander dit niet meer hoeft mee te maken” zegt één van de toeschouwers.

Onze fotograaf nam een kijkje aan de Oude Schoolsterweg en maakte een FOTOVERSLAG.

Bron: Team Middelstum-info (3 februari 2017) foto toestel Jannes Klaassen