Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Een belachelijk moeilijk dictee.
Drs. P onder de loep.

"Dit is een belachelijk moeilijk dictee, dus let heel goed op" sprak Bob van Dijk wat cynisch lachend nadat hij de ruim 20 deelnemers welkom had geheten in zijn sfeervolle Herberg "In de Valk" Daarna was het woord aan oud burgemeester Meindert Schollema die voor de derde keer het Grootscheeps Scheepsdictee mocht voorlezen.

23112015Dictee-1

Al tijdens het inlezen hoorde je regelmatig gegrinnik en je zag diepe rimpels in voorhoofden verschijnen. Hier en daar hoorde je mensen mompelen : "Waar ben ik in de vredesnaam aan begonnen?" Er werden soms woorden voorgelezen waar veel van de aanwezigen waarschijnlijk nog nooit van gehoord hadden. Het hele dictee was een ode aan de onlangs overleden Drs. P.

Bob van Dijk, de schrijver van het dictee, had dikke lol om al die peinzende mensen dat zag je aan alles. Onder de deelnemerswaren waren twee echte "dictee nomaden" , mensen die voor hun lol dictees maken en overal heen gaan waar dit soort activiteiten worden georganiseerd.

23112015Dictee-2

"Gisteravond was ik nog in Brussel en nu ben ik hier en vanavond moet ik weer naar Bussen want daar woon ik. Deze maand heb ik aan 16 dictees meegedaan vertelde de "dictee nomade" me trots.

"Hoeveel fouten denk je dat er gemiddeld gemaakt zijn" vroeg ik Bob.

Zijn antwoord: "Veel heel veel, ik denk zeker 50 /60"

Natuurlijk wilde ik ook weten hoe de "dictee nomaden" het er vanaf hadden gebracht.
" Als ik meer dan 10 fouten heb, valt me dat tegen" zei hij overtuigend.

Het is geweldig mooi initiatief om met een groep mensen samen bezig te zijn met taal.

23112015Dictee-3

Meindert Schollema bedankte Bob dan ook hartelijk voor het mooie dictee dat hij had geschreven en voor de geweldig organisatie. Dit verdient zeker een vervolg met ook een beetje meer aandacht van de media.

Onze fotograaf was aanwezig bij het dictee en maakte een FOTOVERSLAG.

Meer over dictees op; www.dictees.nl 

Bron: Team Middelstum-info (23 november 2015) foto toestel Jannes Klaassen