Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

11 november is de dag.

De avond voor Sint Maarten gaan de kinderen uit Middelstum in optocht, begeleid door de malletband van Concordia, door het dorp met hun vaak zelfgemaakte lampionnen. Een grote groep kinderen en ouders verzamelden zich gisteravond rond 19.00 uur op het plein van Zalencentrum Vita Nova om alvast te oefenen voor de "grote" dag van vandaag.

11112015SintMaarten-1

Vandaag "11 november" gaan ze weer bij alle deuren langs in ons dorp, en zingen ze de mooiste Sint Maarten liedjes voor u. Het weer "na een herfstachtige start deze week" zal vandaag gelukkig beter zijn als de voorspellingen uitkomen tenminste uitkomen. En natuurlijk hopen de kinderen weer wat lekkers te krijgen bij iedere deur waar ze hebben gezongen.

11112015SintMaarten-2

Sint Maarten niet overal in Nederland.
In Nederland komt de viering voor in delen van het land. In Utrecht, waar Sint-Maarten de schutspatroon van is, is een Sint-Maartensberaad opgericht om Utrecht als Sint Maartenstad te promoten. Niet in iedere streek lijkt de traditie even sterk te leven; in Limburg, Noord-Holland en Groningen werd in 1997 vastgesteld, dat in deze provincies de Sint-Maartenviering nog vrij actueel was. In de provincies Friesland, Drenthe en Noord-Brabant bleek een vermeerdering van vieringen te zijn waargenomen. In mindere mate wordt Sint-Maarten gevierd in Zuid-Holland en Zeeland en in delen van Overijssel, Flevoland en Gelderland. Dat het feest niet verdwijnt, maar zich integendeel verder verspreidt, wordt geïllustreerd door de ontwikkeling in Amsterdam. Het feest werd hier al honderden jaren niet meer gevierd, tot het in de laatste tientallen jaren van de twintigste eeuw in de buitenwijken opdook onder invloed van omliggende gemeenten in de meer agrarische gebieden. Aan het begin van de eenentwintigste eeuw verschenen aan de welgestelde Amsterdamse grachten de eerste lampionnen.

Onze fotograaf was aanwezig tijdens de optocht en maakte een FOTOVERSLAG.

Bron: Team Middelstum-info (11 november 2015) foto toestel Janneke van der Laan