Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Je moet inderdaad een " Vaste Hand" hebben.
Schietvereniging "De Vaste Hand" zoekt nieuwe leden.

De locatie zou zich prima lenen voor een aflevering van de veel geprezen politieserie "Flikken Maastricht" . Een donkere afgelegen loods ergens in de buurt van het NS station van Loppersum. De gebroeders Jansma (Gerhard en Piet ) brengen me er naar toe. Ik mag kijken bij een avond schieten. Het eerste wat ik ruik als ik de sfeervolle kantine inkom zijn de heerlijke gehaktballen die in het keukentje even verderop staan te pruttelen. " Alles is hier zelfbediening" zegt Gerhard. " Je pakt je biertje of cola en zet zelf een streepje."

 23102015Vastehand-1

Gerhard en Piet zijn beide al ruim 30 jaar lid van "De Vaste Hand" en zwager Sake doet ook al 25 jaar mee. Deze schietvereniging is 1 van de zes schietclubs die de gemeente Loppersum rijk is. Over 2 jaar bestaat de club 50 jaar. "We zijn nu al bezig om plannen te maken voor een geweldig feest" vertelt voorzitter Piet me. De avond begint met een klein feestje; Grote broer Piet geeft zijn jongere broer Gerhard eerst een beker. Het afgelopen weekend kwam Gerhard weer eens als beste schutter van de gemeente Loppersum uit de bus tijdens wedstrijden in Zeerijp en daar hoort een leuke prijs bij. "Ik zet hem eerst een tijdje op de kast, dan komt hij in een doos op zolder" zegt Gerhard. "Heb al twee of drie dozen vol prijzen"

23102015Vastehand-2

Trots laat Gerhard me een groot bord zien met allemaal kleine gegraveerde plaatjes met namen erop. "Ik ben 16 maal Schutterskoning geweest" ( En dan heb je over een heel jaar gerekend der meeste punten geschoten) Dat schieten gaat niet zo maar daar moet je goed voor oefenen: In een prachtige ruimte (Allemaal door de leden zelf aangelegd) liggen 5 professionele 10 meter schietbanen waar de leden (op dit moment 18) kunnen schieten met diverse geweren of pistolen.

23102015Vastehand-3

Vanachter een soort klein tafeltje schiet je op een kaartje dat 10 meter verderop hangt. Meteen kun je het resultaat zien. Het kaartje komt via een ingenieus rolsysteem naar je toe. Alle punten worden nauwkeurig bij gehouden op de computer, een vast iemand houdt dit keurig bij. En als je niet schiet kun je in de kantine wat drinken, kletsen en eten. Iedereen schiet op zijn eigen niveau. Er zijn verschillende klassen. ( A – B – C – H – Hz). Dat heeft te maken met het aantal punten dat je gemiddeld schiet. Gerhard zit in de hoogste klasse, broer Piet schiet net ietsje minder.

23102015Vastehand-4

Het is echt een concentratiesport. "Ik mis bijna nooit" zegt Gerhard. "Door die concentratie en spanning ontspan ik, iedere donderdag is weer anders" Op zijn 17e ging Gerhard voor het eerst schieten. "Jan Spaak van Toornwerd nam me 34 jaar gelden voor het eerst mee, Ik ben nooit meer gestopt" Schieten lijkt een hele dure sport maar dat valt reuze mee: Voor 84 euro per jaar ben je je al lid. Een geweer en kogels hoef je niet aan te schaffen want die heeft de club allemaal. Toch is deze gezellige club op zoek naar nieuwe leden. "We hebben momenteel 18 leden" zegt voorzitter Piet "En daar kan heel goed wat bij. Een groepje dames zou helemaal mooi zijn want vroeger was hier ook een damesteam."

23102015Vastehand-5

Iedereen die dat wil kan het geheel vrijblijvend eens proberen. Je schiet met prachtige lichtgewicht geweren en het is gelijk spannend want je wilt je eigen resultaat toch ook na een paar keer schieten al verbeteren. Naast het schieten is er veel aandacht voor gezelligheid en sociale contacten Er zijn ook regelmatig leuke toernooien of wedstrijden. Het is echt een heerlijk avondje uit!

23102015Vastehand-6

Kortom: Het proberen waard al was het alleen al om de heerlijke gehaktballen die ze daar serveren. 

Belangstelling: Bel even met Gerhard Jansen 06-20616430 of loop even bij Piet naar binnen. (Drogisterij Marja)

Meer informatie: www.devastehand.nl. Van deze avond is een FOTOVERSLAG gemaakt.

Bron: Team Middelstum-info (23 oktober 2015) foto toestel Jannes Klaassen